Poza de grup a Guvernului Dăncilă. Pentru prima dată după mulți ani, steagul UE lipsește

steag UE guvernul dăncilă
Foto: Pagina de Facebook România 100

În fotografia de grup realizată după învestirea noului Guvern condus de Viorica Dăncilă nu a fost arborat și steagul Uniunii Europene.

Absența steagului a fost remarcată de reprezentanții Platformei România 100, lansată de fostul premier Dacian Cioloș și de echipa sa.

„Greșeală de protocol sau mesaj clar privind direcția României în UE? Pentru prima dată după mulți ani în care steagul Uniunii Europene a stat lângă cel românesc, așa cum se întâmpla în cazul cabinetului Cioloș sau chiar cel condus de Victor Ponta, acesta a fost îndepărtat din poza oficială”, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Platformei România 100.

„Se întâmplă în anul de pregătire a preluării de către România a Președinției Consiliului UE și în condițiile în care doamna premier a fost europarlamentar pentru nouă ani”, au mai menționat reprezentanții platformei.

Cabinetul Viorica Dăncilă a fost învestit luni, 29 ianuarie.

În ultimul timp au existat schimburi de mesaje dure între oficialii europeni și șefii PSD și ALDE. În vreme ce liderii de la Bruxelles au atras atenția că România riscă să facă pași înapoi în ceea ce privește justiția și pedepsirea celor care se fac vinovați de acte de corupție, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu au continuat să spună că reprezentanții Comisiei Europene nu sunt corect informați cu privire la conținutul exact al legilor justiției.

Marți, 30 ianuarie, Curtea Constituțională a decis că unele dintre modificările aduse de parlamentari Statutului magistraților (Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor) nu sunt constituționale.

Mai exact, CCR a cerut redefinirea erorii judiciare, a relei-credințe și a gravei neglijențe, precum și mai buna definire a împărțirii atribuțiilor între CSM (Consiliul Superior al Magistraturii – n.r.) și președintele României.

Modificările aduse Statutului magistraților reprezintă unele dintre principalele nemulțumiri ale protestatarilor care au ieșit în stradă în ultimele luni în București și în marile orașe din țară.

Mulți protestatari sunt de părere că, prin modificarea legilor justiției, PSD încearcă să preia controlul asupra unor instituții-cheie ale statului pentru a-l scăpa de justiție pe liderul Liviu Dragnea, anchetat în mai multe dosare.