Faliment bancar istoric în SUA. Ce spun analiștii și cum îi liniștește Biden pe americani

FOTO: Tumisu/Pixabay.com
FOTO: Tumisu/Pixabay.com

Silicon Valley Bank (SVB) s-a prăbușit, după ce, timp de 48 de ore, clienții au retras masiv bani, potrivit CNN. De asemenea, jurnaliștii americani mai spun că aceasta este în primele 20 cele mai mari bănci comericale din SUA.

Ieri, autoritățile de reglementare din SUA au închis și Signature Bank, cu sediu New York, o importantă instituție financiară din industria criptomonedelor, în încercarea de preveni extinderea crizei bancare, potrivit CNBC.

Autoritățile americane au transmis că deponenții de la Signature Bank vor avea acced deplin la depozitele lor, o măsură similară cu cea anunțată pentru banca Silicon Valley Bank.

SVB este considerat cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008 și al doilea ca mărime din istorie.

Declinul SVB provine parțial din creșterile de dobânzi decise de Rezerva Federală în ultimul an. Una dintre cauze ar fi faptul că multe companii din domeniul tehnologic au avut de suferit, acțiunile s-au devalorizat și și-au retras depozitele pe care le avea la SVB pentru a-și finanța operațiunile.

Chiar dacă există o panică pe Wall Street, dar și pe alte piețe financiare, analiștii spun că falimentul băncii SVB nu va declanșa efectul de domino care a cuprins industria bancară din timpul crizei financiare din 2008.

„Este o situație clară față de criza financiară globală din urmă cu 15 ani. Atunci, băncile își asumau riscuri excesive, iar oamenii credeau că totul e în ordine. Acum, toată lumea e îngrijorată, însă sub aparanțe băncile sunt mai reziliente decât au fost în ultima generație”, a declarat analistul Mike Mayo, de la Wells Fargo, la CNN.

Președintele SUA va susține un discurs pe aceast subiect

Președintele american Joe Biden a transmis că responsabilii pentru falimentul SV și Signature Bank „vor fi trași la răspundere”.

„Sunt ferm hotărât ferm să îi trag la răspundere pe cei responsabili pentru această mizerie”, a spus Biden într-un comunicat, dând asigurări că „poporul american şi companiile americane pot avea încredere că depozitele lor bancare vor fi acolo când vor avea nevoie”.

Pe de altă parte, Joe Biden a anunţat că ţine un discurs luni dimineaţă (n.r. ora SUA) pentru a-i asigura pe americani cu privire la sistemul bancar, după falimentul Silicon Valley Bank şi Signature Bank.

„Voi comenta cum vom menţine un sistem bancar rezilient pentru a ne proteja redresarea economică istorică”, a declarat el într-un comunicat duminică seara.