Exemplar rar de şarpe, descoperit după ani de căutări într-o pădure din România

șarpele lui esculap
Foto: Alexandru Strugariu / Codrii Iașilor (Facebook)

Un exemplar rar de şarpe a fost găsit după ani de căutări într-o pădure din județul Iași, relatează „Adevărul”.

Specia se numeşte Zamenis longissimus. Șarpele nu este veninos și poate ajunge până la o lungime de aproximativ doi metri.

Cel care l-a descoperit este herpetologul Alexandru Strugariu, cercetător ştiinţific la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. El a povestit că din anul 2013, deci de aproape 10 ani, în Codrii Iașilor nu mai fusese văzut un exemplar viu de Zamenis longissmus.

„Mesajul principal este că această specie poate necesita o perioadă foarte lungă de căutări pentru a fi confirmată într-o anumită zonă, în special în estul României, deşi este cel mai mare şarpe din regiune”, a declarat Alexandru Strugariu.

Zamenis longissimus, cunoscut sub denumirea populară de șarpele lui Esculap, se numără printre cei mai mari șerpi de pe continentul european.

Acest șarpe încolăcit pe un toiag (toiagul lui Esculap, acesta din urmă fiind un zeu din mitologia greacă asociat cu vindecarea și cu medicina) este și în prezent simbolul științelor medicale (medicină și farmacologie).

Șarpele lui Esculap se află și pe sigla Organizației Mondiale a Sănătății. Sursa: OMS / Wikipedia.org

Adulții Zamenis longissimus au în jur de 1,1 – 1,6 metri, dar pot crește până la 2 metri. Greutatea variază între 350 și 890 de grame și trăiesc 25-30 de ani. Solzii au o culoare de bronz întunecat.

Specia preferă pădurile și poate fi găsită în special în luminișuri, tufișuri de la marginea pădurilor, copaci, în zone de pădure intercalate cu pajiști. În general nu evită prezența umană și pot fi găsiți și în grădini, șoproane, ruine, clădiri părăsite, ziduri vechi, potrivit Wikipedia.org. Evită însă câmpiile deschise și câmpurile agricole.

Sursa principală de hrană pentru Zamenis longissimus constă în rozătoare, cârtițe, păsări și ouă. Șarpele lui Esculap este considerat o specie „secretoasă” și destul de greu de văzut.

Foto: OMS / Wikipedia.org