Evacuare de urgență a localnicilor din Roșia Montană. S-a fisurat un baraj

Sursa: Captură video Știrile PRO TV

Zeci de localnici din Roșia Montană au fost evacuați în această noapte după ce primarul comunei a anunțat că există o avarie la Barajul Lacului Piscicol Tăul Mare.

Potrivit ISU Alba, primarul Eugen Furdui al comunei Roșia Montană a dat telefon la 112 și a anunțat că s-a produs o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

ISU Alba a anunțat că au fost evacuați localnicii din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare.

Oamenii vor fi cazați temporar în internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aproximativ 400 de persoane.

A fost transmis și un mesaj RO-Alert:

Populația de pe raza localității Roșia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Tăul Mare. Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale. În acest moment NU EXISTĂ UN RISC IMINENT PENTRU POPULAȚIA DIN AVALUL ACUMULĂRII, însă PREVENTIV se impun măsuri pentru evacuare.

Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării.

Conform ISU Alba, măsura evacuării populației a fost luată preventiv, în acest moment neexistând un risc iminent pentru populație.

ISU Alba a trimis la în zona Lacului Piscicol Tăul Mare:

  • 2 autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min)
  • 2 autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere;
  • 2 microbuze de transport;
  • 3 ofițeri, 40 de subofițeri și soldați aparținând ISU Alba;
  • un buldozer asigurat prin grija administrației locale, pentru facilitarea accesului autospecialelor de intervenție;
  • personal aparținand IPJ si IJJ pentru asigurarea ordinii publice și a celorlalte măsuri specifice.

Alte 4 motopompe de mare capacitate au fost trimise din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.