Europarlamentar român, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Laurențiu Rebega. Foto: laurentiurebega.ro

Europarlamentarul Laurenţiu Rebega, membru Pro România, a fost trimis în judecată de DNA pentru mai multe fapte de corupție în legătură cu fonduri europene, în perioada în care era vicepreşedinte al CJ Prahova.

Rebega (43 de ani, Pro România) ar fi avut ”un rol central” în trei cazuri de fraudare a proiectelor cu finanțare europeană destinate educației și agriculturii.

În timp ce era vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, Rebega controla activitatea mai multor firme cu profil agricol.

Actualul europarlamentar a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la schimbarea fără drept a destinaţiei fondurilor europene, participaţie improprie la folosirea cu rea-credinţă de documente pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, două infracţiuni de spălare de bani, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi complicitate la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obţinerea de fonduri europene.

„Ca modalitate de comitere a faptelor, într-o formulare sintetică, inculpatul s-a folosit de o persoană pe care o controla pentru întocmirea formalităţilor necesare obţinerii unor fonduri UE pentru finanţarea unui proiect apicol fictiv, însuşindu-şi peste 90% din produsul infracţional (frauda din anul 2014), iar în perioada 2012-2013, inculpatul a acţionat ca partener al altor persoane, printr-o firmă-paravan pe care o administra în fapt, participând la falsificarea şi folosirea documentelor, disimulând şi distribuind produsul infracţional al fraudelor, cu reţinerea unei părţi de aproximativ 10%”, a comunicat DNA.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.