Epidemiolog român: ”În august vom avea în jur de 800 de infecții noi pe zi”

pandemia coronavirus românia grafic

Medicul epidemiolog Emilian Popovici a declarat că numărul bazal de reproducere al coronavirusului este mai mare de 1, ceea ce înseamnă că epidemia este în creștere în România.

Epidemiologul a spus că potrivit proiecțiilor, dacă numărul bazal se va menține la 1,1 ”în jurul datei de 23 august vom avea în jur de 800 de infecții noi pe zi, ceea ce va însemna o corespondență în Terapia Intensivă de peste 500 de cazuri”, adăugând: ”Aceasta este o situație pe care sistemul ar trebui să o poată gestiona”.

Specialistul spune că până acum proiecțiile au fost corecte și explică și scenariul în care numărul bazal de referință ar crește cu doar o zecime de punct, la 1,2:

”Într-o perspectivă de câteva săptămâni din momentul în care s-ar produce această creștere, s-ar putea ajunge la cifre mult mai mari, în sensul că s-ar putea ajunge la 2.000 de cazuri noi pe zi, ceea ce a însemna o corespodență de 1.400 de cazuri în Terapie Intensivă”, a explicat epidemiologul Emilian Popovici, la Europa FM.

Până astăzi, în România au fost depistate mai puțin de 30.000 de cazuri de infecție cu coronavirus, iar peste 20.000 de pacienți au fost declarați vindecați. În schimb, 1.768 de persoane diagnosticate cu infecție COVID-19 au decedat.

Dacă în urma stării de urgență și în prima lună a stării de alertă evoluția epidemiologică a fost îmbucurătoare, în ultimele săptămâni transmiterea virusului a crescut, măsurile de relaxare – inevitabile – contribuind și ele la creșterea în intensitate a molimei.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.