Epidemie de norovirus în Râșnov. 140 de persoane au ajuns la medic

FOTO: jarmoluk/Pixabay.com
FOTO: jarmoluk/Pixabay.com

Peste 100 de persoane din Râșnov au ajuns la medic săptămâna trecută acuzând că se simt rău. Specialiștii Direcției de Sănătate Publică au descoperit și cauza principală. S-a bănuit că ar fi probleme de la apa potabilă, însă este vorba de o infecție cu norovirus.

Acesta se transmite ușor, fie de la persoane deja infectate, fie de pe alimente sau suprafețe care nu sunt igienizate.

Acest tip de virus trăiește în materiile fecale ale oamenilor și animalelor și este foarte contagios.

Fiind o cauză majoră a bolilor gastrointestinale, o dată ce a pătruns în organism norovirusul provoacă diaree severă și vărsături. Acestea apar foarte repede de la momentul expunerii, adică în 24 de ore, maxim 48. În această perioadă de incubație a virusului, pacientul este contagios și transmite boala.

Simptomele infecției cu norovirus durează câteva zile iar vindecarea poate avea loc spontan, și fără tratament sau îngrijiri de specialitate. Va trebui însă gestionată foarte bine deshidratarea provocată în organism de diaree și vărsături. Alte simptome ale infecției cu norovirus includ febra, crampele abdominale, indispoziția și scăderea în greutate. Motive suficient de puternice pentru un părinte de a se adresa pediatrului sau camerei de gardă a spitalului.

În marea lor majoritate, medicii nu prescriu vreun tratament în acest caz, pentru că nu există terapii țintite pentru gastroenteritele provocate de norovirus. Aceștia recomandă un consum sporit de lichide având în vedere pierderea de fluide din organism, și consumul unor alimente ușor digerabile precum pâine, orez, paste și supe. În cazurile în care deshidratarea nu poate fi controlată prin aport crescut de lichide este posibil să fie nevoie de intervenție specializată pentru rehidratare pe cale intravenoasă.