Elvețienii scot la licitație 25 de super-mașini confiscate de la fiul unui dictator

Foto: Toby_Parsons / Pixabay

Bolizii de lux, pe care statul elvețian a pus sechestru în urma unei anchete care îl viza pe Teodorin Obiang Nguema, vicepreședintele țării africane Guineea Ecuatorială, sunt evaluați la peste 15 milioane de euro.

”Este o licitație extraordinară”, a spus un colecționar din Marea Britanie, pentru The Guardian, adăugând: ”E o colecție de super-mașini, care abia dacă au fost conduse”.

La licitația care va avea loc la Clubul de golf din Geneva vor fi șapte mașini Ferrari, trei Lamborghini, cinci Bentley, un Maserati și un McLaren.

Cea mai scumpă mașină din lotul ce va fi scos la licitație este Lamborghini Veneno Roadster, evaluat la peste 5 milioane de euro, și un Ferrari hibrid galben, care costă 2,5 milioane de euro. Toate mașinile vor fi vândute la licitație, indiferent de prețul de adjudecare.

Mașinile au fost confiscate de autoritățile elvețiene, după ce au deschis un caz de ilegalități financiare împotriva lui Obiang, singurul moștenitor al liderului din Guineea Ecuatorială – Teodoro Obiang Nguema, care a condus țara africană, bogată în resurse naturale, în ultimii 40 de ani.

Cum legea elvețiană prevede, în astfel de cazuri, renunțarea la acuzații în cazul în care sunt oferite compensații financiare, Guineea Ecuatorială s-a oferit să plătească și peste 1,3 milioane de euro, cheltuieli de judecată.

Moștenitorul Guineei Ecuatoriale a primit o amendă de 30 de milioane de euro

Teodorin Obiang are un stil de viață de playboy, fiind implicat și în multe scandaluri financiare, fiind condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare, în Franța, după ce a sifonat bani publici pentru a cumpăra bunuri în Franța.

A cheltuit de 1.000 de ori salariul său anual oficial pentru a cumpăra o vilă cu șase etaje într-o zonă cochetă a Parisului, dar și câteva mașini și opere de artă.

În urmă cu doi ani, tânărul Obiang a primit și o amendă, tot cu suspendare, de 30 de milioane de euro, din partea autorităților franceze.

În septembrie 2019, vameșii brazilieni au confiscat bunuri și bani în valoare de peste 15 milioane de dolari, din bagajele delegației care îl însoțea pe Obiang într-o vizită privată.

Chiar și așa, în tot acest timp, tânărul Obiang a fost promovat de la colonel la de general de divizie în Guineea Ecuatorială, sărind un grad, fiindu-i acordată și șansa de a conduce unele ședințe ale cabinetului.

Guineea Ecuatorială este un stat mic, dar foarte bogat în petrol. Are o populație de doar 1,2 milioane de locuitori și este una dintre cele mai corupte țări din lume.