E România pregătită pentru invazia refugiaților?

Cu toate că România a fost ocolită în anii trecuți de valul de refugiați din zonele cu probleme din Orient, în ultima săptămână numărul migranților care au trecut Marea Neagră spre România a crescut considerabil.

Marți, o ambarcațiune cu 157 de refugiați din Irak și Iran a fost interceptată în apropierea coastei României. Cu trei zile înainte, paza de coastă descoperise o barcă în care erau 97 de migranți, 36 dintre ei fiind copii. La începutul lunii septembrie, o altă ambarcațiune, cu 87 de persoane la bord, a fost oprită de grănicerii români.

În total, aproape 500 de refugiați au ajuns în România doar în ultima lună. Migranții au ales să facă drumul de 200 de kilometri pe apele Mării Negre, din Turcia.

Este o rută care a fost folosită rar în trecut. Autoritățile române îi găzduiesc pe migranți timp de 48 de ore, perioadă în care le verifică identitatea. Dacă vizitatorii nu cer azil politic, ei sunt trimiși înapoi în Turcia.

Cei care primesc azil politic sunt repartizați în centrele special amenajate din țară. Ei primesc trei euro pe zi pentru mâncare și 40 de euro pe an pentru îmbrăcăminte. Perioada de așteptare medie pentru rezolvarea unei cereri de azil politic este de 10 luni, iar deciziile de acordare a azilului pot fi atacate în justiție.

În primele șapte luni ale acestui an, peste 2.800 de persoane au fost prinse traversând ilegal granițele României, cu aproape 1.200 mai mulți decât în tot anul 2016.

Creșterea numărului de migranți care aleg să intre în Europa prin România poate însemna schimbarea rutelor acestora, deși, cum țara noastră nu face parte din spațiul Schengen, tranzitul spre vest este foarte dificil.

România nu este ținta refugiaților, însă o parte din aceștia vor ajunge până la urmă în țara noastră. La solicitarea Uniunii Europene, România a acceptat să găzduiască 2.000 de refugiați din Grecia și Italia.

Capacitatea centrelor pentru refugiați din România este de 1.330 de locuri, însă există posibilități de extindere. În condițiile de față, cele cinci centre naționale vor deveni, în curând, suprasolicitate. Deocamdată, autoritățile s-au limitat la ridicarea de corturi în curțile centrelor de azil.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.