Dr. Mahler: La bolnavii de coronavirus a apărut o inflamație la ficat

FOTO: Parentingupstream/Pixabay.com
FOTO: Parentingupstream/Pixabay.com

Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, doctorul Betraice Mahler, spune că duminică nu mai era niciun loc liber pentru bolnavii de coroanvirus.

„Creșterea numărului de cazuri a fost bruscă. În trei zile, s-au ocupat paturile care erau libere – și eram la o capacitate undeva la 60 la sută ocupate -,  iar secția de terapie intensivă s-a ocupat chiar mai repede”, a declarat managerul Institutului „Marius Nasta”, doctorul Beatrice Mahler, la Digi24.

Managerul Institutului mai spune că față de precedentul val, acum sunt pacienți mai tineri, dar și oameni trecuți de 65 de ani care nu s-au vaccinat.

Medicul mai spune că în ultimele zile se observă apariția unui sindrom inflamator la ficat, care complică tratarea insuficiențelor respiratorii.

„Ce observăm ca particularitate de la începutul acestui val este că pacienții au un sindrom inflamator important, cu o hepatocitoliză – înseamnă o reacție a ficatului destul de importantă, ca urmare a inflamației severe care se găsește în organism. Ea era prezentă și anul trecut, dar la un procent mai mic de pacienți, acum peste 60 la sută au această formă de manifestare, formă care poate să interacționeze cu medicația, pentru că are și ea gradul ei de hepato-toxicitate. (…)

Nu putem să ne dăm seama în ce măsură este vorba despre o distrugere a hepatocitelor sau de o inflamație destul de intensă care duce la modificarea permeabilității membranei celulei hepatice și astfel aceste citokine și aceste enzime hepatice ajung în sânge. Este important să monitorizăm ce se întâmplă și să fim în permanentă legătură cu medicii gastroenterologi. Pentru noi, ca pneumologi, e o provocare, pentru că pe lângă insuficiența respiratorie, asocierea unei insuficiențe hepatice pune reale probleme de management al acestor pacienți”, a arătat dr. Beatrice Mahler.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.