Două noi cazuri de infecție, în România, cu noul coronavirus

FOTO: Belova59/Pixabay.com
FOTO: Belova59/Pixabay.com

Secretarul de stat Nelu Tătaru, din cadrul Ministerului Sănătății, a anunțat că s-au confirmat două noi cazuri de infecții cu noul coronavirus. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 45 de ani, din Maramureș. Acesta a venit din Italia pe 25 februarie. De asemenea, testul a ieșit pozitiv și la o femeie de 38 de ani din Timișoara. Aceasta a fost în Italia și pe 25 februarie a avut primele simptome.

Bărbatul din Maramureș a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj și acum se află într-o stare mai bună, la secția de terapie intensivă, potrivit secretarului de stat Tătaru. Femeia din Timișoara este într-o stare mai bună.

Primul român cu coronavirus a fost confirmat, miercuri, la Institutul „Matei Balș” din București. Acesta ar fi luat virusul de la un italian în vârstă de 71 de ani, care a venit în România săptămâna trecută. Este căsătorit cu o româncă și venise în Gorj în vizită și în interes de afaceri. A aflat că este infectat după ce s-a întors în Italia.

Dimineață, autoritățile anunțatu că există 182 de persoane în carantină, iar 8.231 sunt monitorizate la domiciliu.

Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală a declarat că noul coronavirus COVID-19 este de 10 ori mai slab decât virusul gripal.

„Acest virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal. Însă, ținând cont că avem un germene nou care nu a mai fost în circulație până acum, toată lumea este alertată și e normal să fie așa. Lumea medicală, vorbesc. Văd că se alertează și ceilalți care nu ar trebui.

Alerta de la nivelul lumii medicale este una, pentru că noi trebuie să știm și să verificăm de fiecare dată cu ce venim în contact (…).

Noi avem pe teritoriul României cel puțin patru coronavirusuri, altele decât noul coronavirus care dau infecții de tip respirator sau digestiv, fără niciun fel de problemă, în timpul anului. Deci nu se pune problema că nu știm de coronavirus și că nu ar fi în România. Sunt virusuri de tip coronavirus, dar altele decât noul coronavirus”, a explicat medicul Streinu-Cercel, la Digi24.

Telverde pentru coronavirus

Autoritățile au pus la dispoziție și o linie telefonică TELVERDE 0800800358 destinată celor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, au fost primite 3.611 apeluri de la persoane care au solicitat informații despre modalitățile de prevenție, dar și despre procedura în cazul în care există suspiciuni asupra contractării virusului.

„Au început să sune strict pentru informaţii şi pentru prevenţie, dar nu pentru a anunţa urgenţe. Avem şi autodeclaraţii că s-au întâlnit cu persoane care au venit din Italia, dar oricum panica a început să mai scadă”, a spus Nelu Tătaru.

Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Linia telefonică TELVERDE este strict pentru informarea cetățenilor și nu este un număr de urgență!

În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situații trebuie anunțate la numărul unic de urgență 112.

Demitere la Gorj

Astăzi, ministrul Sănătății, Victor Costache, a demis-o pe directoarea Direcției de Sănătate Publice Gorj, Carmen Ivanov, pentru gestionarea defectuoasă a situației medicale din județ.

„Directorul DSP Gorj nu a respectat procedurile și legislația în vigoare privind instituirea măsurii de carantină a persoanelor în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infectarea cu COVID-19 și nu a instituit măsurile corespunzătoare în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei.

De asemenea, directorul DSP Gorj nu a utilizat spațiile de carantină identificate la nivelul județului și a transmis raportări inexacte privind situația din primul județ în care a fost identificat un caz de COVID -19”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

FOTO: Belova59/Pixabay.com