Două accesorii care îi fac viața mai ușoară oricărui șofer

șofer mașină
Foto: Pexels / pixabay.com

Drumurile din România lasă în continuare foarte mult de dorit. Cu puțin peste 800 de kilometri de autostradă la finalul anului 2018, o mulțime de drumuri naționale și județene pline de gropi, precum și cu o infrastructură rutieră prost gândită în marile orașe, șoferii românii au mari bătăi de cap atunci când se află în trafic.

Există însă câteva soluții care îi pot ajuta să se descurce mai ușor în „jungla orașelor” sau atunci când pleacă la un drum lung, spre destinații în care nu au mai fost niciodată.

Primul accesoriu, care a devenit aproape obligatoriu în zilele de astăzi, este un sistem de navigație GPS. Pe piață există o mulțime de modele de sisteme de navigație GPS, de la cele care costă puțin peste 200 de lei până la cele care ajung și la 3.000 de lei. AICI găsești o listă întreagă de sisteme de navigație extrem de diverse.

Înainte de a cumpăra un sistem de navigație GPS trebuie să știi care anume ți se potrivește. De pildă, unele dintre ele sunt concepute special pentru vehiculele mari, iar dacă tu ai o mașină mică, nu ai de ce să investești într-un asemenea sistem.

În general, un sistem de navigație GPS bun ar trebui să:

– aibă hărțile actualizate, atât pentru România, cât și pentru restul Europei
– aibă Wi-Fi incorporat (în acest fel nu mai trebuie să conectezi navigatorul la un computer; în plus, navigatorul te va avertiza când anume apar noi actualizări ale hărților)
– te ajute să eviți zonele cu pericol de accident ridicat, prin alerte
– poți să vizualizezi mesajele de pe smartphone sau să apelezi contactele din telefon prin hands free, pentru a-ți putea continua drumul în siguranță, în timp ce telefonul se află în buzunar, dar conectat cu ajutorul Bluetooth-ului
– se fixeze simplu și în siguranță cu ajutorul unui sistem de prindere eficient
– aibă un ecran suficient de mare (5 inchi ar trebui să fie suficient) pentru a vedea în detaliu traseul
– caute inteligent și rapid adresele

Al doilea accesoriu care le poate fi de mare ajutor șoferilor este un suport auto pentru telefonul mobil.

Un astfel de suport telefon mobil te ajută să îți fixezi telefonul mobil în interiorul mașinii. Există mai multe tipuri de astfel de suporturi pentru telefoanele mobile: unele se fixează în sistemul de ventilație, altele pe parbriz, iar unele pe bordul mașinii. Important este să știi că suportul va sta ferm lipit și nu se va mișca în timpul drumului.

În ceea ce privește materialul din care sunt făcute, multe sunt din cauciuc. Esențial este ca suportul să fie solid, rezistent și ușor de folosit.

Foarte important este să alegi unul care acceptă dimensiunile telefonului tău, inclusiv cu husă. De asemenea, trebuie să îi permită telefonului să poată fi reglat la orizontală, verticală sau în orice unghi, prin rotire sau înclinare, și să stea apoi ferm.

Foto: Pexels / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.