Donald Trump a fost pus sub acuzare

Donald Trump (Foto: NATO)
Donald Trump (Foto: NATO)

Camera Reprezentanților, aflată sub controlul opoziției democrate, a votat, după mai bine de zece ore de dezbateri, adoptarea celor două articole prin care președintele Donald Trump este pus sub acuzare. Din acest moment este deschisă calea către destituirea președintelui american.

Însă foarte important de precizat este că votul decisiv va fi în Senat, acolo unde republicanii au majoritatea. De altfel, imediat după încheierea acestui vot, liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a declarat că nu există nicio șansă ca președintele Donald Trump să fie înlăturat din funcție.

Primul articol, adoptat cu 230 de voturi „pentru” și 197 „împotrivă”, se referă la faptul că Donald Trump se face vinovat de abuz de putere pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden.

Al doilea articol, adoptat cu 229 voturi „pentru” la 198 „împotrivă”, îl pune sub acuzare pe Donald Trump pentru obstrucţionarea Congresului, rezultată din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

La scurt timp, președintele Trump a denunțat „ura” democraților din Congres. „În timp ce creăm locuri de muncă şi ne batem pentru Michigan, stânga radicală din Congres este roasă de invidie, ură şi furie, şi vedeţi ce se întâmplă”, a declarat el în cursul unui miting de campanie în oraşul Battle Creek.

Trump a mai adăugat că „democraţii încearcă să anuleze votul a zeci de milioane de americani”.

„Fiecare republican a votat pentru noi! Wow! Aproape 200! Acum avem 198, la 229. Nu am pierdut niciun vot republican, iar trei democrați au votat pentru noi. (…) Partidul Republican nu a fost niciodată atât de atacat și niciodată nu a fost mai unit decât acum”, a mai spus Trump.

Donald Trump devine astfel doar al 3-lea președinte american pus sub acuzare, după Andrew Jackson în 1868 și Bill Clinton în 1998. Richard Nixon a scăpat de umilința de a fi primul președinte al Statelor Unite înlăturat din funcție, dându-și demisia în urma scandalului Watergate, înaintea votului de punere sub acuzare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.