Dominic Fritz, primarul ales al Timișoarei: “Da, am dat șpagă o dată”

dominic fritz primar timișoara
Sursa: Pagina de Facebook Dominic Fritz

Dominic Fritz, primarul ales al Timișoarei, a povestit într-un interviu oferit postului de televiziune Digi24 că a dat șpagă o singură dată în viață, la vârsta de 19 ani, când venea în România cu autocarul.

“Da, o dată (am dat șpagă – n.r.), în 2003. Nici nu mai știu dacă formal a fost în România, pentru că a fost la intrare. Am venit cu autocar, am avut 19 ani. Am fost patru voluntari din Germania. Am fost avertizați că o să ni se ceară 5 euro la intrare și am discutat pe tot drumul ce facem noi. Când a venit atunci și a strâns 5 euro de la fiecare, am avut un plan, că pe de o parte voiam să ne opunem, pe de altă parte eram prea timizi să zicem „NU” total, așa că am decis că noi patru dăm 10 euro, adică fiecare să plătească doar jumătate. Ăsta a fost compromisul”, a relatat Dominic Fritz de la USR-PLUS.

El a mai spus că, ulterior, în anii următori în care a venit ca voluntar în România, a observat o schimbare a atitudinii oamenilor față de șpaga ce li se cerea la intrarea în țară: “Asta pentru mine a fost o experiență care m-a trezit așa și poate m-a și politizat, într-un sens bun. Am observat de-a lungul anilor – în toată studenția mea veneam cu autocarul, mai târziu când am început să câștig și bani mi-am mai și permis câte un avion – că din ce în ce mai puțini oameni au dat acești 5 euro. Țin minte o situație în care efectiv s-a ridicat un pasager – care mereu se găsește să facă munca murdară – și a mers la prima doamnă care a zis că nu dă și tot așa. A ajuns la mijlocul autocarului și toată lumea a refuzat și atunci persoana respectivă s-a întors rușinat cumva înapoi”.

“Pentru mine, acest «nu» e foarte puternic. Au fost din ce în ce mai mulți oameni de-a lungul anilor care au refuzat. Pentru mine, asta înseamnă că putem, cu pași mici, să ne facem bine și fiecare contează în această ecuație”, a mai arătat primarul ales al Timișoarei.

Dominic Fritz a conchis spunând că acum nu ar lua și nici nu ar da șpagă, și dacă ar afla că un angajat al primăriei a primit astfel de foloase necuvenite ar chema imediat autoritățile competente.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.