Doi frați bucătari au dat Londra pentru succesul la Cluj. În Anglia, ”viața personală a fost la pământ”

Și-au urmat visul și au reușit. Este povestea de succes a doi frați care au îmbrățișat aceeași pasiune: gătitul. Emanuel (29) și Alin (23) Runcan au decis să se întoarcă din Anglia în România pentru a pune în practică tot ce au învățat.

Tinerii au studiat arta culinară timp de trei ani și, în curând, își vor deschide propriul restaurant de tip fast-food la Cluj. Cu mâncare sănătoasă, dar, spun ei, și păcătoasă. Au scris împreună un plan de afaceri și au câștigat un proiect european, primind 40.000 de euro finanțare. Acum lucrează din greu pentru ca totul să iasă perfect și să nu dezamăgească clienții.

Cum v-ați descoperit talentul în bucătărie și de cât timp?

Alin: De când eram mic îmi plăcea și îmi doream foarte mult să gătesc. Am fost chemat de fratele meu în Anglia, el fiind deja stabilit acolo, să lucrez în bucătărie. Aveam două planuri: ori în bucătărie, ori să găsesc alt domeniu care să mă atragă, începând o facultate. Am început la spălat de vase. Asta am făcut timp de trei luni. În același timp am mers la școala de bucătari, după care am promovat și am ajuns la bucătărie. Lucrez de șase ani în acest domeniu.

Emanuel: Am început să studiez Teologia la Cluj, după care am mers la Sibiu. Având nevoie de bani m-am angajat într-o pizzerie, iar după două luni m-am hotărât să lucrez în bucătărie, învățând arta culinară. Neavând posibilitatea de a studia la un nivel mai înalt în țară, m-am hotărât să merg în Anglia, unde am lucrat în zece restaurante cu diferite personalități importante în domeniu din UK, alături de care am acumulat multă experiență. Lucrez de 10 ani în acest domeniu.

Ce v-a determinat să începeți singuri o afacere?

Noi suntem foarte pasionați de ceea ce facem. Pentru noi bucătăria nu mai este un simplu job, ci un stil de viață pentru că mergem la muncă fericiți și venim fericiți. Avem tot ce ne trebuie, suntem mulțumiți pe plan profesional. Dacă noi nu facem bani din ceea ce ne place și nu ne deschidem afacerea noastră, atunci să lucrăm pentru altcineva toată viața nu are sens. Pasiunea pentru gătit ne face să o ducem la următorul nivel, dând tot ce putem.

Ce obstacole ați întâlnit sau încă mai întâlniți pe drumul deschiderii restaurantului?

Sunt mai multe obstacole, în primul rând ne luptăm cu birocrația, cu toate actele și avizele pe care urmează să le primim în România. Un alt obstacol ar fi recrutarea de personal cu experiență. Altă îngrijorare ar fi clientela, nu toți oamenii fiind „open mind” (n.r. deschiși la minte) să încerce mâncarea noastră. Poate unele dintre ideile noastre sunt cu influențe mult prea ieșite din comun. Cel mai greu și cel mai greu a fost să obținem finanțarea. Am stat vreo 400 de ore în fața calculatorului ca să învățăm cum se scrie un proiect și un plan de afaceri.

Ce presupune meseria de bucătar?

Alin: Meseria de bucătar necesită punctualitate și pasiune. De asemenea, trebuie să fii foarte corect. Mai contează curățenia și spiritul de echipă bine dezvoltat.

Emanuel: Trebuie să fii pasionat în primul rând, să îți placă ceea ce faci, să încerci arome, să guști. Trebuie să înveți să lucrezi cu fiecare și să îl accepți, formând astfel o echipă.
Cum este să fii bucătar și să ai și propria afacere?

Să fii bucătar și să ai afacerea ta e cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla unui bucătar. E ca bradul de Crăciun care își primește globurile. Nu poate fi nimic mai frumos pentru un bucătar, care lucrează pentru alți patroni, decât să ajungă să fie propriul său patron. Noi știm exact cum trebuie să fie produsul și preparatul pentru că noi îl punem în meniu și știm să îl gătim. Dacă vine alt bucătar și vrea să gătească trebuie să știe să gătească cum vrem noi.

Cum vă influențează această pasiune viața personală?

Alin: Viața personală a fost influențată negativ. Tot ce am făcut în Anglia a fost să merg la muncă, să vin acasă și să merg la sala de sport.

Emanuel: Viața personală a fost la pământ, nu am avut timp de o relație serioasă. Am făcut un sacrificiu pentru a fi în bucătărie, a fi promovat și apreciat. Suntem ferm convinși că și de acum ne va fi afectată din cauza pasiunii.

Ce sfaturi le puteți da celor care vor să urmeze această meserie?

Alin: Să fiți pregătiți psihic, să puteți lucra sub presiune.

Emanuel: Dacă îți place ceea ce faci o să ajungi unde ți-ai propus. Să nu vezi niciodată obstacolul din fața ci să vedem luminița de la fundul tunelului. Să te uiți în capătul tunelului și să știi unde vrei să ajungi. Trebuie să te pregătești să sacrifici unele chestii din viața personală și să ajungi unde ți-ai propus.

Alexandra PLEȘAN-POPEL este student la Jurnalism&Media Digitală la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Greatnews.ro va publica ocazional articole de calitate scrise de studenți români, în special cei care urmează cursurile unei facultăți de jurnalism.