DNA: S-a dat șpagă pentru metroul din Drumul Taberei. Procurorii au trimis în judecată 3 persoane

metrou drumul taberei
Stația de metrou Constantin Brâncuși de pe Magistrala M5 (Drumul Taberei). Foto: Miehs / Wikipedia.org

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au trimis în judecată, în stare de libertate, 3 inculpați (2 oameni de afaceri și 1 avocat), pentru trafic și cumpărare de influență și spălare de bani.

Cei 2 oameni de afaceri sunt Dragoș Dobrescu și Pier Luca Canino. Avocatul este Doru Cătălin Boștină.

Potrivit procurorilor, în timpul lucrărilor de la Magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei) din București, în perioada 20-26 iunie 2013, unul dintre oamenii de afaceri ar fi pretins de la celălalt om de afaceri, ambii inculpați în cauză, suma de 1.000.000 de euro (plătibili în decursul a 4 ani).

În schimb, acesta a promis să își exercite influența pe care a susținut că o are asupra unui primar de sector din București pentru obținerea cu ușurință a avizelor necesare execuției lucrărilor respective.

Cu aceeași ocazie, inculpatul a promis și că vor fi soluționate favorabil plângerile cetățenilor (riverani) nemulțumiți de modalitatea în care se derulau lucrările respective.

Pentru a fi ascunsă adevărata natură a banilor, aceștia urmau să fie remiși prin intermediul unei societăți controlate de avocatul inculpat în cauză, sub forma unor servicii fictive de „mentenanță”.

În această modalitate, la data de 9 septembrie 2013, a fost transferată în contul unei societăți administrate de primul dintre inculpați o primă tranșă, în valoare de 547.000 de lei. Ulterior, acești bani au fost retrași sub formă de cash, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit G4media.ro, primarul la care fac referire procurorii DNA este Rareș Mănescu (fost primar PNL al sectorului 6). El nu are însă nicio calitate în dosar. Metroul din Drumul Taberei, construit de firma Astaldi (condusă de Pier Luca Canino), a fost întârziat peste 8 ani din cauza unor probleme cu avizele și autorizațiile.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 547.000 lei, sumă care a fost depusă de inculpatul trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în contul unei unități bancare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Foto: Miehs / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.