Dispută în coaliție pe subiectul plăților cash. Ciolacu: „Avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa, dar nu vrem să luăm nicio măsură”

Marcel Ciolacu FOTO:gov.ro
Marcel Ciolacu FOTO:gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că în momentul în care în Coaliție s-a discutat pe subiectul limitării plăților cash, nimeni din PNL nu a avut vreo obiecție.

„O să am prima întâlnire cu băncile, apoi cu IMM-urile. Nu e vorba de renunțare. Este vorba să nu fie lumea afectată. Nu știu dacă modificarea plafoanelor e cea mai bună soluție. E o problemă la micii întreprinzători și să nu se facă cozi interminabile la bancă. Cred că nimeni nu-și dorește acest lucru. De asta vreau să stau de vorbă și cu IMM-urile (…) să nu îngreunăm viața oamenilor”, a afirmat Marcel Ciolacu, după ședința conducerii PSD.

Premierul României a explicat faptul că tot setul de măsuri legate de limitarea plăților în numerar a venit de la specialiștii din ANAF, nu pe filieră politică.

„Aceste măsuri au fost propuse de o măsură tehnică de la ANAF. Mi s-ar fi părut ca eu, ca prim-ministru, să ies și să critic propunerile unor experți de la AnAF. Nu a fost o propunere politică. mai mult, ministrul de Finanțe a venit, cum e și normal. Avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa, dar nu vrem să luăm nicio măsură. Ministrul de Finanțe a venit și a zis: avem niște propuneri. În acel moment nu am văzut în Coaliție nicio voce”, a completat liderul de la Palatul Victoria.

„Prioritatea mea, în primul și primul rând, e combaterea evaziunii fiscale. Vom vedea după discuțiile cu băncii foarte clar”, a conchis Marcel Ciolacu.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că măsura limitării tranzacțiilor cash trebuie revizuită cât mai rapid, precizând că ori se revine la plafonul de 10.000 de lei, ori Guvernul va veni cu altă soluție.

„Măsura de plafonare a plăților cash, cu care nu am fost de acord de la început… Eu am discutat cu ministrul de Finanțe ca această măsură să fie rezivuită. Revizuirea ei trebuie făcută cât mai rapid, pentru că nu avem o rețea de bancomate distribuite așa cum ar fi necesar”, a afirmat liderul PNL.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.