Director OMS: Valul al doilea de coronavirus e din ce în ce mai puțin probabil

coronavirus
Foto: NickyPe / pixabay.com

Directoarea pentru sănătate publică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Maria Neira, a declarat că modelele folosite elimină „tot mai mult” posibilitatea de a exista un val al doilea de coronavirus.

Maria Neira a făcut această declarație la postul de radio RAC-1 Barcelona, însă a cerut „multă prudență” și „bun simț” în această fază „foarte critică” de eliminarea restricțiilor. De asemenea, specialista OMS a mai cerut populației să nu fie nici „paranoică, nici să se relaxeze excesiv” și să „învețe să conviețuiască cu bolile infecțioase”.

„Există multe modele care avansează numeroase probabilităţi: de la o reizbucnire punctuală şi până la un al doilea val important, dar această ultimă posibilitate este tot mai mult eliminată. Suntem mult mai bine pregătiţi în toate domeniile”, a mai declarat Maria Neira, la postul de radio RAC-1.

Potrivit lui Neira, „a fost diminuată atât de mult rata de transmitere, încât virusul va avea dificultăţi să supravieţuiască. Trebuie să fim însă foarte prudenţi pentru a declara că acesta este sfârşitul valului însă datele arată că cel puţin a fost evitată transmiterea şi explozia din primele săptămâni”.

Ea mai precizat că „nu putem face multe previziuni deoarece următoarele săptămâni vor fi o fază critică”.

„După relaxare trebuie să vedem cum se comportă virusul. Să sperăm că nu vor mai exista focare, dar va fi o luptă de zi cu zi. Peste două sau trei săptămâni vom vedea ce se întâmplă şi dacă este nevoie de o corecţie chirurgicală”, a mai adăugat Maria Neira.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.