DIICOT cere ajutorul FBI în cazul Luizei Melencu

luiza melencu
Foto: Facebook / Poliția Română

Procurorii DIICOT au dispus efectuarea unei cereri de asistență judiciară în materie penală către Biroul Federal de Investigații (F.B.I.), având drept obiect efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial și cromozomial) al victimei majore din Caracal.

DIICOT precizează că analiza genetică de tip mitocondrial nu poate fi efectuată pe teritoriul României de către niciun laborator autorizat, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” din București efectuându-se doar analiza genetică de tip cromozomial.

În acest sens, au fost puse la dispoziția Biroului Federal de Investigații fragmentele osoase ce urmează a fi supuse analizei, mai transmite DIICOT.

Totodată, procurorii au solicitat asistența specialiștilor din cadrul F.B.I. în vederea stabilirii profilului psihologic/comportamental al inculpatului Gheorghe Dincă.

„În cauză nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetățean american în activitățile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor și expertizelor în cauze de acest gen”, continuă comunicatul DIICOT.

În vârstă de 18 ani, Luiza Melencu a dispărut în luna aprilie în Caracal. Până acum, analiza antropologică a oaselor îngropate de Gheorghe Dincă în pădure a arătat că rămășițele îi aparțineau unei fete cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.

La jumătatea lunii august, DIICOT a anunțat că medicii legiști nu au putut stabili precis identitatea persoanei căreia îi aparțin fragmentele osoase găsite la marginea pădurii deoarece acestea sunt într-o stare de calcinare excesivă, ceea ce nu permite identificarea unui profil ADN.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.