DECIZIE. Mașinile noi pe benzină sau motorină, interzise în UE din 2035

mașină mașini
Foto: fill / pixabay.com

Statele din Uniunea Europeană au ajuns la o înțelegere privind interzicerea mașinilor cu motoare cu ardere internă, anunță „Deutsche Welle”.

Este vorba despre o înțelegere provizorie la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul European potrivit căreia, începând cu 2035, toate mașinile și dubele noi trebuie să aibă zero emisii de dioxid de carbon (CO2).

Acest lucru echivalează cu interzicerea vânzării de mașini noi care funcționează cu benzină sau motorină începând cu 2035 în toate cele 27 de state membre ale UE, inclusiv în România.

Negociatorii din statele membre, Parlamentul European și Comisia Europeană sunt de acord că producătorii de mașini trebuie să atingă o tăiere de 100% a emisiilor de CO2 până în 2035. Oficialii UE speră că, în acest mod, toate mașinile cu motoare cu ardere internă vor fi înlocuite, treptat, de mașini electrice.

Măsura face parte din pachetul pentru combaterea schimbărilor climatice care își propune să reducă emisiile cu 55% până în 2030 (față de nivelul din 1990) și să atingă neutralitatea climatică până în 2050 (adică UE își dorește să fie neutră din punct de vedere climatic până în 2050, să treacă la o societate și o economie cu emisii zero).

Potrivit sursei citate, în momentul de față mașinile sunt responsabile de 12% din toate emisiile de CO2 din Uniunea Europeană. Transporturile reprezintă aproximativ 25%.

Acum, țările membre UE sunt obligate să adopte legislația națională care să le permită să reducă emisiile de CO2 în concordanță cu obiectivele stabilite de UE.

Foto: fill / pixabay.com