Decizie istorică: Dispar tacâmurile, paiele și paharele din plastic

FOTO: MabelAmber/Pixabay.com
FOTO: MabelAmber/Pixabay.com

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți măsurile propuse de Comisie de a reduce deșeurile provenite de la mai multe categorii de produse din plastic.

Vor fi interzise la vânzare în Uniunea Europeană bețișoarele pentru urechi, paiele pentru băuturi, paharele, recipientele pentru alimente și băuturi din polistiren expandat și toate produsele din plastic oxodegradabil.

Statele membre au la dispoziție doi ani pentru a pune în practică în propria legislație aceste măsuri.

„Societatea europeană conștientizează tot mai mult faptul că trebuie să facă urgent tot ce îi stă în putință pentru a pune capăt poluării oceanelor și mărilor noastre cu articole din plastic. Uniunea Europeană răspunde acestei solicitări clare din partea cetățenilor săi. Am întreprins acțiuni ambițioase prin introducerea unor măsuri concrete menite să reducă utilizarea articolelor din plastic de unică folosință. Noile norme adoptate astăzi ne vor ajuta să protejăm sănătatea cetățenilor și mediul, promovând în același timp un model mai durabil de producție și de consum. Putem fi cu toții mândri că Europa stabilește standarde noi și ambițioase, deschizând calea pentru restul lumii”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă.

Directiva europeană mai urmărește și colectarea separată a sticlelor din plastic de 90% până în 2029 (77% până în 2025) și introducerea unor cerințe de proiectare pentru atașarea capacelor la sticle, precum și obiectivul de a include în proporție de 25% plastic reciclat în sticlele PET începând cu 2025 și de 30% în toate sticlele din plastic începând cu 2030.

De asemenea, se mai cer măsuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente și pahare pentru băuturi fabricate din plastic, precum și aplicarea unei marcări și etichetări specifice în cazul anumitor produse.

Directiva mai prevede și că dopurile și capacele fixate trebuie să rămână atașate în cazul tuturor recipientelor pentru băuturi de până la 3 litri în termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a directivei.

Obligațiile suplimentare privind responsabilitatea extinsă a producătorilor vor trebui să fie puse în aplicare în perioada ianuarie 2023 – decembrie 2024, în funcție de produs.

FOTO: MabelAmber/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.