Decizie CCR. Mai multe dosare de corupție se vor rejudeca. Ce se întâmplă cu dosarul lui Dragnea

Curtea Constituțională FOTO: CCR.ro
Curtea Constituțională FOTO: CCR.ro

Judecătorii Curții Constituționale au decis admiterea sesizării lui Florin Iordache cu privire la constituționalitatea completurilor de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Decizia a fost amânată până acum de cinci ori de judecătorii CCR. Sesizarea a fost depusă la finalul lunii martie de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, delegat atunci la conducerea Camerei de președintele Liviu Dragnea, plecat în perioada respectivă în concediu.

După această decizie, potrivit specialiștilor în domeniul juridic, cauzele în care nu s-au luat decizii definitive vor fi rejudecate de completuri specializate în fapte de corupție.

S-a speculat la momentul în care Iordache a depus cererea, că beneficiarul principal al acestei decizii a CCR ar putea fi Liviu Dragnea. Însă, în dosarul angajărilor fictive el a fost judecat de un complet de 5 judecători, iar fostul lider al PSD nu mai are căi extraordinare de atac.

Însă, unul dintre beneficiarii acestei decizii ar putea fi Radu Mazăre, care ar putea cere rejudecarea unuia dintre procesele în care fost condamnat de un complet de 3 judecători.

Un alt dosar care s-ar putea relua este cel al lui Darius Vâlcov, care are o decizie în prima instanță dată tot de un complet de 3 judecători.

Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a solicitat, Curții Constituționale, suspendarea cauzei privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe completuri, motivând schimbarea componenței CCR și faptul că nu există un nou judecător raportor.

„Pronunțarea în această cauză a fost amânată de patru ori, iar de atunci s-au schimbat multe. Am consultat site-ul CCR și am constatat că prin rezoluția președintelui CCR s-a dispus un nou judecător raportor. Am verificat în această dimineață dosarul și nu am văzut un nou raportor.

Dezbaterea are loc pe raportul depus de judecătorul raportor, a probelor din dosar. Eu nu am văzut decât un raport întocmit de un judecător raportor care la ora actuală nu mai este membru al CCR. Nu am văzut nicio rezoluție, de altfel, ca actualul judecător să își însușească raportului fostului judecător.

Invoc ilegalitatea numirii noului judecător raportor, pentru că potrivit legii judecătorii raportori votează primii, apoi membrii, iar la final președintele CCR. Prin urmare președintele CCR nu poate fi judecător raportor”, a afirmat Cristina Tarcea, în fața membrilor CCR.

Cererea Cristinei Tarcea a fost respinsă, potrivit președintelui Curții, Valer Dorneanu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.