De unde au bani de arme și echipamente militare talibanii din Afganistan

FOTO: bluuurgh/Wikimedia Commons
FOTO: bluuurgh/Wikimedia Commons

În Afganistan e haos în continuare, după ce talibanii au intrat în capitala Kabul, ultimul oraș important care încă rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale. Președintele țării a fugit din țară și spune că a vrut, astfel, să evite o baie de sânge.

Aeroportul din Kabul a fost luat cu asalt de oameni disperați care vor să părăsească țara. Doi oficiali ai talibanilor au declarat, duminică, că nu va exista un guvern de tranziție în Afganistan și că insurgenții se așteaptă la o cedare completă a puterii de către guvernul de la Kabul.

Cine sunt talibanii?

Talibanii reprezintă o mișcare musulmană sunnită și fundamentalistă răspândită în Afaganistan și într-o mai mică măsură în Pakistan. Cuvântul taliban provine din limba pushtu, care înseamnă „student religios”.

Aceștia vor să guverneze după „Legea Sharia”, legislația islamică, și spun că nu acceptă politica sau partidele politice. Aceștia mai spus că nu dau oficialilor sau soldaților decât mâncare, îmbrăcăminte, încălțăminte și arme.

Pe reţelele sociale au apărut fotografii ale talibanilor care plimbă bărbaţi cu faţa vopsită în negru, legaţi cu frânghii la gât, pe măsură ce temerile privind re-impunerea legii Sharia cresc în Afganistan

Grupul islamic a preluat controlul asupra ţării în 1994, fiind condus de fostul comandant al mujahidinilor Mohammad Omar. Talibanii au impus pedepse stricte, inclusiv lapidarea celor bănuiţi de adulter, execuţiile fiind publice.

Femeilor li s-a interzis să lucreze, fetelor li s-a interzis să frecventeze şcoala, bărbaţilor li s-a interzis să-şi tundă barba, iar femeile au fost nevoite să poarte burka din cap până în picioare. O mare parte din aceste restricţii s-au relaxat după ce SUA au invadat ţara în 2001. Americanii, și apoi NATO, au invadat Afganistanul după ce țara a refuzat să-l predea pe teroristul Osama bin Laden, considerat responsabil pentru atacurile de la 11 Septembrie.

De ce a cedat armata Afganistanului atât de ușor?

Talibanii au avansat cu o viteză care i-a surprins pe mulți. Teoretic, armata afgană, pregătită de SUA și forțele aliate, ar fi trebuit să riposteze, însă n-a făcut-o. Pe hârtie, forțele de securitate afgane numără peste 300.000 de oameni. În realitate, Afganistanul este tulburat de corupție. Au fost raportate cazuri în care comandanții încasau salariile unor militari care nu existau, pentru „soldați-fantomă”.

Într-un raport al Congresului SUA, inspectorul general special pentru Afganistan notează că există „îngrijorări majore legate de efectele corupției … și acuratețea îndoielnică a datelor despre dimensiunea armatei afgane”.

Potrivit lui Jack Watling, de la Royal United Services Institute (Institutul regal de Apărare și Studii de Securitate din Marea Britanie), nici măcar armata afgană n-a știut vreodată cu exactitate câte trupe are la dispoziție. Totodată, Watling spune că au existat probleme legate de mentenanța echipamentelor și moralul soldaților. Militarii afgani sunt deseori trimiși în zone unde nu au legături tribale sau de familie. Acesta ar putea fi un motiv pentru care aceștia își abandonează atât de rapid posturile și cedează fără luptă.

Câți talibanii sunt și de unde au bani?

Forțele talibanilor sunt greu de cuantificat. Centrul American de Combatere a terorismului de la West Point spune că ar fi un nucleu de 60.000 de luptători, cărora li se aduagă alte miliții și susținători. În total, ar fi cam 200.000 de oameni.

Serviciile secrete occidentale spun că este destul de greu de contabilizat cu exactitate câți bani au reușit să strângă talibanii. Sumele ar oscila între 300 de milioane și 1,6 miliarde de dolari anual. Potrivit unui raport al ONU, din iunie 2021, majoritatea banilor ar proveni din activități criminale, precum: producția și vânzare de opiu, contrabandă cu droguri, extorcare, răpire și răscumpărare.

Doar din contrabanda cu droguri, talibanii ar câștiga în jur de 460 de milioane de dolari anual. Oficiali americani au mai susținut, ani la rândul, că talibanii au primit bani, arme și instruire din partea Rusiei. De partea cealaltă, Moscova a negat acest lucru.

FOTO: bluuurgh/Wikimedia Commons