De la student la angajat: ce modificări îți aduce schimbarea statutului

Foto: Shutterstock

Absolvirea facultății înseamnă, printre altele, faptul că acum ești în totalitate pregătit să devii activ pe piața muncii, adică să îți găsești un loc de muncă.

Chiar dacă poate ai mai lucrat și înainte, acum cunoștințele pe care le ai sunt certificate prin studii, astfel că, la nivel teoretic cel puțin, ești specialist în domeniul pe care ți l-ai ales. Odată cu renunțarea la statutul de student și dobândirea celui de angajat, au loc câteva modificări atât în ceea ce privește stilul de viață, cât și prioritățile pe care le ai.

Schimbarea locuinței

Ca student, ai posibilitatea să locuiești într-un cămin, ba chiar să alegi între cămine de stat, unde uneori condițiile nu sunt chiar cele dorite, și camine private Bucuresti, unde facilitățile sunt mult mai multe, nivelul de siguranță mai ridicat și condițiile mai bune. Însă, dacă ai absolvit facultatea, varianta căminelor nu mai este o soluție și vei fi nevoit să îți cauți o nouă locuință, una închiriată, în cele mai multe cazuri. Perioada studenției are foarte multe avantaje, iar cel al posibilității locuirii într-un cămin este unul dintre ele, mai ales că îți oferă contextul perfect pentru a-ți crea prieteni și pentru a interacționa cu persoane de vârsta ta. Așadar, una dintre modificările esențiale pe care le aduce absolvirea facultății, în cazul în care te gândești să te angajezi și să nu continui cu alte studii, este cu privirea la locuința ta. Indiferent unde stai, alege varianta care te face să te simți confortabil, astfel încât să duci o viață cât mai lipsită de griji.

Program bine stabilit

Da, și în timpul facultății ai, teoretic, un program bine stabilit prin orar. Diferența este că la un loc de muncă ai semnat un contract care trebuie respectat și ai sarcini zilnice de dus la bun sfârșit, astfel că nu poți lipsi când vrei, fără să anunți și fără să ceri permisiunea unui superior. În plus, în timp ce la facultate ești responsabil doar de activitatea ta și ceea ce faci nu are efecte negative și asupra altora, la locul de muncă, de cele mai multe ori, de tine și de munca ta depind și alți colegi sau alte departamente. Primul loc de muncă te responsabilizează și te face să îți respecți îndatoririle, iar poziția ta va fi alta față de cea din timpul facultății, deoarece nu doar vei învăța, ci vei și aplica informația memorată.

Gestionarea banilor câștigați

Banii au o altă valoare atunci când îi obții în urma propriilor eforturi așa că, din momentul în care vei munci pentru ei și nu îi vei mai primi de la părinți, este posibil ca modul în care îi cheltuiești să se schimbe. Statutul de angajat te va responsabiliza și în ceea ce privește resursele economice, nu doar în privința respectării unui program. Va trebui să înveți le folosești astfel încât să îți acoperi toate cheltuielile necesare, precum facturi și hrana zilnică, dar să îți rămână și bani de buzunar. În plus, vei vedea că, brusc, vei deveni interesat de orice noutate sau lege care face referire la angajați, contribuții, taxe, salarii, pentru că, acum, orice modificare în acest sens va avea un impact și asupra ta. 

Însuși scopul studiilor este să îți faci o carieră în domeniul care te pasionează și în care dovedești anumite abilități, așa că dobândirea statutului de angajat nu poate fi decât o bucurie. Totuși, fii pregătit pentru schimbările care vor veni odată cu acesta, pentru ca noua ta viață să fie așa cum îți dorești.

Sursa foto: shutterstock.com

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.