De ce s-a prăbușit avionul din Nepal

avion prăbușit nepal
Foto: OnlineKhabar_English / Twitter ‏

O neînțelegere dintre pilotul aeronavei și turnul de control ar fi cauza prăbușirii avionului pe aeroportul internațional din Kathmandu, Nepal, care a dus la moartea a 49 de persoane, relatează BBC.

În vreme ce reprezentanții liniei aeriene US-Bangla din Bangladesh dau vina pe turnul de control, reprezentanții aeroportului spun că avionul s-a apropiat de pistă dintr-o direcție greșită.

BBC a obținut înregistrarea convorbirii dintre pilot și controlorul de trafic aerian, iar din discuția purtată de cei doi cu câteva minute înainte de prăbușirea avionului rezultă o neînțelegere cu privire la capătul pistei pe care avionului i s-a permis să aterizeze.

Cu doar câteva momente înainte de prăbușire, se aude cum un controlor de trafic aerian îi spune pilotului: “Repet, întoarce!”.

“Avionului i s-a permis să aterizeze din partea de sud a pistei, dar a aterizat din partea de nord”, a declarat și Sanjiv Gautam, director general al Autorității pentru Aviație Civilă din Nepal.

Însă directorul executiv al liniei aeriane US-Bangla dă vina pe turnul de control.

„Indicațiile primite din turnul de control au fost greșite. Nu pilotul nostru a greșit. Pilotul are peste 5.000 de ore de zbor la activ”, a spus el.

Directorul general al aeroportului a declarat pentru Reuters că avionul a lovit gardul aeroportului înainte de a atinge solul.

Avionul de tip Bombardier Dash 8 Q400 decolase din capitala Dhaka, Bangladesh, și avea o vechime de 17 ani. La bord se aflau 33 de nepalezi, 32 din Bangladesh, un chinez și un cetățean din Maldive. 22 de oameni au fost răniți, iar unii dintre ei se află în stare critică la spital.

De-a lungul timpului, în Nepal s-au produs mai multe incidente aviatice, însă acest accident este cel mai grav din septembrie 1992, când o aeronavă din Pakistan s-a prăbușit la aterizare, iar toți cei 167 de oameni aflați la bord au murit.

Tuturor liniilor aeriene nepaleze le este interzis să opereze zboruri pe teritoriului Uniunii Europene. În schimb, companiile din Bangladesh sunt considerate mai sigure, motiv pentru care nu li se aplică această interdicție.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.