De ce nu a fost lăsat Goran Bregovic să intre în Republica Moldova, unde avea un concert

goran bregovic
Foto: Goran Bregović (Facebook)

Goran Bregovic nu a cântat pe scena Festivalului de Muzică Gustar din Chișinău, Republica Moldova, deoarece nu a fost lăsat să intre în țară.

Potrivit organizatorilor, cântărețul sârb trebuia să urce pe scenă duminică, 20 august, însă Poliția de Frontieră nu i-a permis să intre pe teritoriul Republicii Moldova.

La scurt timp după aceea, organizatorii festivalului au publicat un mesaj pe Facebook:

„Ne cerem scuze repetat, că Goran Bregović nu a putut intra în Republica Moldova și nu va putea concerta astăzi. Am primit prima reacție a artistului, transmisă de către echipa sa de producție:

„Dragii mei prieteni moldoveni!

Îmi cer scuze pentru că nu am putut cânta astăzi la Festivalul de Muzică Gustar. Am fost foarte dezamăgiți când nu am fost lăsați să intrăm în Moldova pe aeroportul din Chișinău fără nicio explicație oficială.

Fac turnee extinse cu muzicienii mei în toată Europa și nu am avut niciodată dificultăți nicăieri. Vă iubesc foarte mult țara și este o plăcere pentru mine să răspund oportunității de a concerta în Moldova, mai ales la un festival atât de colorat și unic precum Gustar.

Îmi pare foarte rău că am fost lipsit de bucuria și plăcerea de a apărea în fața voastră de data aceasta. Dar vă asigur că împreună cu echipa mea vom încerca să ne asigurăm că spectacolele mele din Moldova nu vor întâmpina niciun obstacol data viitoare. Așteptăm cu nerăbdare următoarele întâlniri! Cu dragoste, Goran Bregović””.

Ulterior, Octav Tarlapan, un jurnalist din Chișinău, a explicat că artistul sârb Goran Bregovic este persona non grata în Republica Moldova încă din anul 2022, și că acestuia i-a fost interzis accesul în această țară încă de anul trecut:

„Prieteni, anunțul organizatorilor festivalului Gustar 2023, precum că lui Bregovic i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova, din motive CARE NU ȚIN DE ORGANIZATORI, este o minciună, lichită cu mult tupeu și ipocrizie.

Goran Bregovic este persona non grata din 2022, iar Serviciul Vamal a anunțat, repetat, organizatorii, despre acest lucru. Se pare că cineva a vrut, cu bună știință, să smulgă un ban grămadă, invocând, într-un final, că uoff, iaca nu ne-am așteptat, nu e vina noastră.

De la primele anunțuri despre venirea lui Bregovic, multă lume s-a revoltat, cerând anularea sau înlocuirea lui cu un alt interpret, sau trupă. Organizatorii au ignorat, ștergând multe comentarii, ba chiar blocând unele persoane. Urât.”

Goran Bregovic a fost declarat persona non grata în Republica Moldova deoarece a susţinut în mod deschis ocuparea Crimeei de către Rusia în 2014, unde a şi concertat în anul următor. Astfel, în 2015, lui Goran Bregovic i-a fost interzis să mai intre pe teritoriul Ucrainei și al Poloniei.

De asemenea, Bregovic este acuzat că susține invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Bregović și-a exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina. El a susținut în mod deschis ocuparea Crimeei în 2014 și a sfidat sancțiunile internaționale împotriva Rusiei susținând un concert în Crimeea, la Sevastopol, în 2015”, au scris activiștii ucraineni pe platforma change.org.

„Lui Bregovic i-a fost interzisă intrarea în țară. Eu la aceste cuvinte de la Natalia Garbu nu am ce adăuga: “Să dansezi sub muzica lui Goran Bregovic astăzi, este cum ai dansa pe mormintele tuturor ucrainenilor, care au murit în urma agresiunii rusești. Desculț, vesel și fără coloană vertebrală, fără poziție și părere””, a scris pe pagina sa de Facebook Dumitru Alaiba, vicepremierul Republicii Moldova.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că persoanele publice care fac apel la război, discordie și ură sunt indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova, notează publicația deschide.md.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.