De câte tipuri poate fi gastrita și care pot fi motivele îmbolnăvirii

FOTO: pixabay.com
FOTO: pixabay.com

Peretele stomacului este alcătuit din trei straturi iar unul dintre acestea se numește mucoasă gastrică. Leziunile sau inflamațiile care pot apărea la nivelul mucoasei gastrice sunt cunoscute și ca manifestări ale gastritei. Mucoasa gastrică e partea care secretă sucuri gastrice și formează un mediu tipic acid ce permite stomacului să se protejeze în timpul digestiei.

Ce tipuri de gastrită există

Gastrita este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni gastroesofagiene și reprezintă probleme inflamatorii ale mucoasei gastrice. Deși poate părea o afecțiune banală, ea poate fi însoțită de ulcerații dureroase în cazurile mai grave. Specialiștii clasifică această boală în două categorii distincte: în funcție de modul apariției și de factorii care au produs-o.

Gastrita acută este cea apărută brusc, recentă instalată, de obicei din cauza unui factor nociv preluat din mediul exterior cum ar fi ingestia de acizi, baze sau substanțe toxice ori chiar chimioterapia oncologică sau alte leziuni fizice provocate de vărsături incoercibile, arsuri termice sau diferite tipuri de infecții.

Gastrită cronică în schimb poate fi de tip A, B sau C și se deosebește de gastrita acută prin faptul că persistă în timp. Gastrita de tip A este gastrita autoimună și un rezultat al distrugerii celulelor ce produc acid clorhidric gastric. În general, această gastrită se manifestă cel mai des la persoanele cu boli autoimune iar aceste persoane pot dezvolta în timp anemie prin deficit de vitamina B12.

Există o mulțime de vitamine care pot fi luate pentru a ne întări organismul, cum ar fi vitamina A, B, C, D, E sau vitamina K ori calciu sau fier însă toate acestea trebuie luate doar după ce ați consultat un medic specialist.

Gastrita cronică de tip C uneori poate să apară ca urmare a unor operații ori intervenții chirurgicale iar acest lucru se întâmplă din cauza pătrunderii greșite a bilei în stomac și nu în intestinul subțire. Acest lucru poate ataca stratul de protecție al mucoasei gastrice.

Nu în ultimul rând, gastrită cronică de tip B este și ea destul de întâlnită și apare de obicei ca infecție cu agentul patogen heliobacter pylori ce formează o enzimă capabilă să distrugă celulele mucoasei gastrice.

Bacteria întâlnită atât la adulți cât și la copii și este una dintre cele mai răspândite la om.  Bacteria se poate transmite prin intermediul  apei dar și al alimentelor contaminate sau al salivei ori în unele cazuri din ca poza unei igiene precare.

Netratată, această infecție poate cauza în timp leziuni la nivelul mucoasei stomacului sau al părții superioare din intestinul subțire și este o bacterie rezistentă în mediul acid al tractului digestiv.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.