Danezii ridică un gard la granița cu Germania

Foto: Pixabay

Danezii au început să ridice un gard lung de 70 de kilometri de-a lungul graniței cu Germania, încercând să oprească migrația porcilor mistreți infestați cu pestă africană.

Dacă România n-a luat niciun fel de măsură de protecție în fața pericolului pestei porcine, care a dus la sacrificarea a sute de mii de suine anul trecut, iar în prezent încă sunt descoperite focare, danezii acționează drastic.

Nordicii s-au speriat după ce doi porci mistreți bolnavi de pestă africană au fost descoperiți în Belgia. Danemarca este unul dintre marii producători europeni de carne de porc.

Dacă boala se va răspândi, exporturi în valoare de peste 1,5 miliarde de euro ar putea fi compromise. Chiar și așa, sunt mulți sceptici care se îndoiesc de eficiența gardului în valoare de peste 10 milioane de euro.

Pesta porcină africană nu afectează omul, însă poate fi purtată atât de porcii mistreți, cât și de cei domestici. Animalele mor în câteva zile. Nu există vaccin sau tratament.

Danemarca produce peste 28 de milioane de porci în fiecare an. Guvernul de la Copenhaga se teme de o epidemie, care ar bloca exporturile în Uniunea Europeană.

”Vom face totul pentru a preveni intrarea pestei în Danemarca. Am început să ridicăm acest gard”, a spus Jakob Ellemann-Jensen, ministrul danez pentru Mediu și Alimentație, citat de BBC.

Gardul va avea 1,5 metri înălțime și cel puțin 50 de centimetri adâncime. Vor fi doar 20 de puncte de trecere, iar la fiecare kilometru vor exista porți sau trepte pe care oamenii le vor putea urca. De asemenea, la fiecare sută de metri de gard va exista o deschidere de 20 de centimetri, pentru a permite trecerea animalelor mai mici.

Danemarca a ridicat și restricțiile impuse vânătorilor, care pot vâna ”zi și noapte” mistreți. Franța și Polonia au luat măsuri similare în ultima vreme, tot de frica pestei porcine.

În România, situația pestei porcine rămâne critică. Țara noastră nu este, însă, singura din Uniunea Europeană care are această problemă. Boala a pătruns în Lituania în 2014, iar țara baltică nu a reușit să scape încă de pesta porcină africană.