Dacia Electron. Cum ar putea arăta mașina electrică produsă în România

Dacia Electron a fost realizat pe platforma modelului Sandero Stepway. Foto: Dacia
Dacia Electron a fost realizat pe platforma modelului Sandero Stepway. Foto: Dacia

Dacia Electron este un concept de automobil electric care a fost realizat la Centrul de cercetare „Ingineria automobilului” de la Universitatea din Piteşti în colaborare cu Renault Technologie Roumanie.

Proiectul a fost coordonat de Dănuţ Gabriel Marinescu, directorul Centrului de Cercetare Ingineria Automobilului din cadrul Universităţii Piteşti și a reunit cadre didactice, studenți și doctoranzi.

Proiectul este, deocamdată, unul de cercetare, nefiind încă în planul companiei Dacia să producă un astfel de model.

”Vehiculul electric este construit pe un autoturism Dacia Sandero Stepway, prin înlocuirea sistemului clasic de propulsie cu un nou sistem electric (AMBRA) conceput în laboratorul „Sisteme alternative de propulsie- Vehicule electrice şi Hibride” din cadrul centrului. Propulsarea vehiculului este realizată de un motor asincron cu puterea maximă de 32 kW, alimentat de la o baterie litiu-ion cu o tensiune de 250V”, explică, pentru Adevărul, conf. dr. ing Dănuţ Gabriel Marinescu.

Încărcarea bateriei se poate face în mod clasic, prin cablu de la o priză de 16A/32A, cât și wireless, prin inducție.

”Primele teste ale vehiculului vor fi realizate la începutul anului 2018 în poligonul de încercări Dacia de la Merisani. Performanţele estimate pentru acest concept sunt: viteză maximă 110 Km/h, autonomia după ciclul NEDC 100 km”, a explicat Marinescu.

Proiectul a fost prezentat atât în Germania, la o conferință de profil desfășurată recent la Stuttgart, cât și la mai multe întâlniri de la București.

Nu este pentru prima oară când uzinele Dacia cochetează cu ideea unei mașini electrice.

Modelul experimental Electron se alătură altor concepte realizate în ultimii cinci ani în cadrul centrului de cercetare „Ingineria automobilului”: Duster Z.E.RO 4WD- concept Dacia Duster cu propulsie electrică, Grand HAMSTER E4WD – concept Dacia Duster cu propulsie hibridă diesel-electrică.