Cum va evolua coronavirusul în vara aceasta. Explicațiile lui Alexandru Rafila

Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro
Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro

Profesorul Alexandru Rafila a observat pe graficele cu evoluția infectărilor cu noul coronavirus la nivel mondial că apropierea sezonului cald în emisfera nordică scade numărul infectărilor, în vreme ce acesta crește alarmant în emisfera sudică.

„Odată cu apropierea sezonului cald în emisfera nordică scade numărul de cazuri în emisfera nordică și crește în emisfera sudică. În Africa de Sud este o creștere marcantă.

Sezonalitatea pe care o atribuiam și acestui virus se pare că încet – încet începe să se contureze. Să sperăm că în emisfera nordică vom avea mult mai puține cazuri în această vară, ca să ne putem pregăti pentru sfârșitul anului.

Acesta trebuie să fie cuvântul de ordine, să ne pregătim logistic și comportamental, ăsta e lucrul esențial. Și atunci, vom putea sa gestionăm mult mai bine și fără impact social și economic așa ridicat în aceste două luni”, a explicat Alexandru Rafila, la Digi24.

În Africa de Sud, au fost raportate ieri peste 1.100 de cazuri de infecții cu noul coronavirus. Este cel mai mare număr de cazuri descoperite într-o singură zi din luna martie. Până acum, în Africa de Sud s-au înregistrat 15.515 cazuri, iar 60% din cei bolnavi sunt din provincia turistică Western Cape.

În Africa de Sud s-au impus unele măsuri restrictive începând cu 27 martie. De asemenea, autoritățile au lansat o strategie masivă de testare, ajungându-se până acum la peste 460.000 de persoane examinate.

Pe următorul loc în topul celor mai afectate țări de pe continentul african urmează Egipt, cu 11.719 cazuri de îmbolnăviri și 612 decese. Specialiștii atrag atenția și că e posibil să fie și alte țări afectate din Africa, însă, din cauza sistemelor de sănătate slab dezvoltate, cazurile de infecții cu noul coronavirus să nu fie descoperite.