Cum te pregătești de pescuitul staționar: sfaturi pentru pescarii începători

În rândul pescarilor începători, există destule confuzii în stabilirea unor criterii de bază în ceea ce privește desfășurarea pescuitului staționar. Îți detaliem mai jos cum să te pregătești și de ce sfaturi să ții cont la primele tale partide de pescuit. 

Ce înseamnă pescuit staționar 

Toți pescarii au început cu practicarea celei mai cunoscute și, totodată, simple forme de pescuit, pescuitul staționar. El mai poartă și denumirea de pescuit pasiv sau „de așteptare”, deoarece în cea mai mare parte a timpului petrecut pe lac vei sta pe un scaun de pescuit, în așteptarea capturilor. Se poate pescui staționar la diverse specii de pești, de la caras, crap, până la somn de dimensiuni mici sau medii. 

Pentru tinerii pescari aflați la început de drum, abilitățile tehnice sunt minime pentru această modalitate de pescuit. Pe măsură ce vei căpăta mai multă experiență, poți rămâne tot la plăcerea de a pescuit staționar, doar că poți înlocui simpla vargă fără mulinetă cu o rubeziană, de exemplu. Cert este că stilul de pescuit se va schimba pe parcurs și vei dori să experimentezi mai multe tehnici de pescuit staționar. 

Bugetul rămâne un criteriu important în alegerea echipamentelor de pescuit staționar

Pescuitul staționar implică folosirea unor echipamente de pescuit dedicate, iar bugetul este primul lucru la care trebuie să te gândești. Deși opțiunile sunt numeroase, cel mai bine ar fi să echilibrezi bugetul astfel încât să ai un raport calitate-preț avantajos. 

În principiu, poți achiziționa o lanseta stationar cu o lungime de minimum 3 metri și o putere de cel puțin 80 de grame. O asemenea lansetă permite abordarea mai multor tipuri de pești, așadar se poate spune că are un caracter universal. O lansetă sau două îți vor fi de ajuns pentru început, plus că bugetul trebuie să ajungă și pentru nade, monturi sau momeli. 

Dacă vrei să te specializezi pe o anumită tehnică de pescuit staționar, precum pescuitul la match sau feeder, trebuie să ai în vedere lansete dedicate și adaptarea lor la specificul arealului hidrografic în care pescuiești. 

Găsește o locație bună de pescuit și fii organizat

La pescuitul staționar contează foarte mult lacul de pescuit ales și, mai mult decât atât, cunoașterea caracteristicilor locului unde pescuiești: fundul apei, adâncime, curenți, structurile de pe mal sau din apă etc. Analizează locul pentru a te adapta la condițiile de pescuit. Îți recomandăm să nu pescuiești de fiecare dată în același loc, chiar dacă ai avut succes la ultima partidă de pescuit. 

De asemenea, pescuitul staționar implică și multă organizare, ce ar trebui să înceapă încă din geanta de pescuit. De exemplu, pentru partidele scurte de pescuit, de câteva ore, timpul nu este de partea ta. Odată ajuns pe lacul de pescuit, principala preocupare devine pregătirea și lansarea rapidă a momelilor. Pe de altă parte, partidele lungi de pescuit implică și alte aspecte specifice de camping, precum instalarea unui cort de pescuit. 

Alte sfaturi de care să ții cont atunci când pescuiești staționar

  • Nu pleca fără un scaun de pescuit. Poți opta pentru un scaun confortabil, cu spătar și cotiere, dacă vei sta doar într-un singur loc, sau un scaun ușor și compact, dacă îți place să mai schimbi locurile pe malul lacului de pescuit ales;
  • În perioadele de vară sau când soarele este puternic, pune în bagaj o cremă de protecție solară și neapărat o pălărie. Pentru că o ploaie poate apărea pe neașteptate, te poți pregăti și cu o pelerină de ploaie împreună cu niște cizme de cauciuc;
  • Imediat după trecerea iernii și sosirea primăverii, poți alege să pescuiești staționar la distanțe și adâncime mică, în apropierea malurilor sau diverselor structuri folosite de pești pe post de ascunzători. În zilele caniculare, va trebui să pescuiești staționar la distanță, deoarece peștii se vor refugia în goluri de apă mai răcoroase.

Pescuitul staționar este un început pentru fiecare pescar amator care își dorește să descopere tainele acestei activități în aer liber. Totodată, rămâne o modalitate de pescuit preferată și de pescarii cu experiență, doar că aceștia practică tehnici de pescuit mai complexe. 

Sursă foto: Shutterstock