Cum speli corect fiecare categorie de articole vestimentare

Foto: Unsplash.com

Spălarea hainelor este o sarcină ușoară, dar uneori acestea nu ies din mașină așa cum te aștepți. Albul nu este întotdeauna imaculat, puloverele se micșorează cu câteva numere, iar hainele în culori tari afectează nuanțele celor mai deschise. Dacă ai dubii în legătură cu spălarea corectă a anumitor materiale sau obiecte de uz casnic, ți-am pregătit câteva ponturi:

Cămășile

Cămășile nu se pun niciodată la spălat fără a fi descheiate, pentru a proteja cusăturile, dar și pentru a nu pierde niciun nasture în procesul de spălare. Presiunea la care sunt supuse cămășile în masina de spalat poate să subțieze materialul în timp, așa că este recomandat să le speli la programe de haine sensibile. În zonele în care se adună praf, ulei de pe corp sau urme de fond de ten, aplică un amestec de detergent lichid, apă și detergent special de pete și freacă încet cu o periuță de dinți moale. În cazul petelor de fond de ten, folosește o cantitate mică de cremă sau gel de ras și las-o să acționeze câteva minute. Șterge zona cu un burete curat până observi că pata de fond de ten dispare. Spală apoi cămașa în mașina de spălat.

Blugi

Este recomandat să speli blugii în apă rece pentru a evita apariția zonelor în care se albesc și în care ajung să pară uzați. Materialul acestora este, în general, vopsit doar la suprafață, iar expunerile repetate la temperaturi mari ale apei va duce la pierderea culorii. Dacă speli blugii împreună cu alte materiale mai sensibile sau moi, trage fermoarul, pentru a evita situațiile în care „dinții” acestuia se agață de pulovere sau zgârie ușa mașinii de spălat.

Lenjeria intimă

Martha Stewart susține că o separare cât mai strictă a hainelor este secretul unei spălări în profunzime. În cazul lenjeriei intime, aceasta este și o metodă de a ține bacteriile cât mai departe și de a o dezinfecta la o temperatură ridicată. Lenjeria intimă cu ornamente sau dantelă este mai sensibilă și trebuie spălată de mâna, iar în cazul sutienelor cu susținere metalică, acestea pot fi puse într-un săculeț sau în interiorul unei fețe de pernă. 

Hainele de bebeluș

Pentru hainele de copii trebuie să folosești la început un detergent special pentru pielea sensibilă a acestora și să introduci treptat detergenți obișnuiți odată cu înaintarea în vârstă. În cazul hainelor cu urme de mâncare, interesează-te despre produsele împotriva petelor, care pot fi aplicate înainte de spălarea principală.

Lenjeria de pat

Experții pun accent pe frecvența cu care trebuie să speli lenjeria de pat și recomandă ca aceasta să fie schimbată și spălată o dată pe săptămână. Cearșafurile și fețele de pernă ascund diferiți alergeni, piele moartă și uleiuri din corp. Fețele de pernă sunt cu atât mai periculoase pentru ten atunci când nu sunt spălate destul de des, din cauză că pot influența astuparea porilor, iar mai apoi apariția acneei. Lenjeria trebuie spălată la un program mai lung, cu apă cât mai fierbinte. Este important ca înainte de a pune lenjeria la spălat să verifici eticheta și instrucțiunile. Dacă materialul este mai sensibil, alege un program care nu îi dăunează. Dacă trebuie să speli lenjeria în apă rece, asigură-te că o pui la uscat în lumina directă a soarelui.

O viață sănătoasă este influențată și de obiceiurile pe care le ai acasă și cât de multă atenție acorzi spălatului hainelor. Chiar dacă mașina face toată treaba de obicei, asigură-te că folosești produsele și programele recomandate.

Sursa foto: unsplash.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.