Cum se simte primul pacient din România infectat cu noul coronavirus

FOTO: SMURD Podu Iloaiei/Facebook
FOTO: SMURD Podu Iloaiei/Facebook

Primul român descoperit în țară cu noul coronavirus este în stare bună, nu prezintă febră, tuse și nu are simptome, potrivit secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Acesta, în vârstă de 25 de ani, a ajuns deja, cu o ambulanță, la Spitalul „Matei Balș” din Capitală. Locuia în casă cu alte 7 persoane, care în urma testelor au avut rezultate negative.

Din câte se pare, tânărul confirmat cu noul coronavirus lucra la barul unui cetățean italian în vârstă de 71 de ani, care a fost săptămâna trecută în România, în județul Gorj. Acesta a fost descoperit infectat în Italia și este internat la un spital din Rimini. Italianul a venit în România împreună cu soția sa, cetățean român, pentru vânătoare și în interes de afaceri.

„Se face o anchetă epidemiologică amănunțită pentru a vedea cu cine a mai intrat în contact persoana care a fost diagnosticată cu coronavirus. Persoana a intrat în contact direct cu italianul în vârstă de 71 de ani. Mai sunt 33 de testări în lucru, persoane din apropierea cazului, iar mâine se vor afla rezultatele.

Ca parte pozitivă, avem identificat pacientul zero, pacientul italian și de 2-3 zile testăm toți contacții lui și de abia am identificat unul pozitiv. De asemenea, alt aspect pozitiv e că e într-un mediul rural, deci nu e dintr-o zonă urbană foarte populată”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache, într-o conferință de presă.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a făcut un apel la calm. „Facem un apel la calm și la urmarea recomandărilor Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență. Acesta a fost un mod pentru a vă prezenta că știm cum să ne pregătim. Fac un apel la calm, la înțelepciune și cu siguranță românii, noi ca și natiune vom trece peste această provocare”, a declarat Marcel Vela.