Cum se construiește o casă: 5 pași simpli

Foto: Pixabay

Dacă vreți să vă construiți o casă și nu știți de unde să începeți, acest articol vă va ajuta. Iată, deci, cum se construiește o casă în 5 pași simpli.

În primul rând, înainte de a începe orice acțiune practică, trebuie să evaluați costurile. O locuință la cheie poate ajunge să coste și 400 de euro pe metru pătrat. Bineînțeles, costurile pot fi mult mai mici, însă este esențial să faceți o analiză a acestora înainte de a vă apuca de proiect.

Puteți include în analiza costurilor și prețurile cu materialele de construcție. Puteți economisi mulți bani în magazine precum acesta.

Dacă aveți lichidități, o casă poate fi construită în doar câteva luni.

1. Alegerea terenului

Pentru a putea construi orice model de casă, fără limitări și greutăți, ar trebui să aveți la dispoziție un teren de peste 500 de metri pătrați. Verificați Certificatul de Urbanism al terenului, dar și prețurile minime de tranzacționare din Grila Notarilor.

De asemenea, trebuie să aveți informații clare cu privire la regimul de înălțime al construcției, cu poziția acesteia și cu valoarea maximă pentru procentul de ocupare al terenului.

2. Branșarea la rețelele de utilități

După ce v-ați hotărât asupra modelului de casă pe care o doriți, este neapărat nevoie să începeți procesul de racordare la rețelele de utilități. Taxele de branșare sunt destul de mari, iar formalitățile se îndeplinesc greoi, România fiind țara din Europa unde procesul de racordare la rețelele electrice și de gaze naturale durează cel mai mult.

3. Autorizația de construire

Autorizația de construire este un pas crucial în viața oricărei case noi. Aceasta se va emite pentru executarea lucrărilor de bază în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentației, care cuprinde certificatul de urbanism, dovada titlului asupra imobilului, planul cadastral, extrasul de carte funciară, documentația tehnică, avizele și acordurile pentru protecția mediului, dovada privind achitarea taxelor aferente certificatului de urbanism și a autorizației de construire.

O autorizație de construire are valabilitate de doi ani.

4. Alegerea constructorului și achiziționarea materialelor

Majoritatea firmelor de construcții percep un tarif de aproximativ 300 de euro pe metru pătrat, însă nu toate includ și TVA-ul în acest preț.

Dacă vreți să alegeți singur materialele de construcții, pentru a economisi bani, vă sfătuim să faceți acest lucru doar după ce vă sfătuiți cu arhitectul și cu inginerii de șantier.

5. Recepția lucrărilor de construcție

După ce lucrările au fost finalizate, proprietarul va semna recepția lucrărilor, care certifică faptul că executantul și-a îndeplinit obligațiile în conformitate cu documentația de construire.

Acest pas se realizează în doi pași – recepția la terminarea lucrărilor și recepția finală la expirarea perioadei de garanție. Pentru clădirile cu cel mult 4 apartamente și o suprafață desfășurată de cel mult 150 de metri pătrați, comisiile de recepție pot fi formate din doar doi membri: proprietarul și delegatul administrației publice locale.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.