Cum să transformi o căsuță a bunicilor într-un paradis din care nu ai mai vrea să mai pleci

Dacă ai moștenit de la țară o căsuță care a fost cândva a bunicilor sau străbunicilor tăi sau ai achiziționat o astfel de locuință departe de tumultul orașului, ar fi păcat să nu o transformi într-un loc de poveste, pe măsura locului în care este așezată. Va fi acel refugiu la care vei reveni de fiecare dată atunci când vei fi în concediu și în weekend, te vei încărca cu energie și te vei conecta la o viață simplă, în natură. Cum demolarea și reconstrucția unei case sunt prea costisitoare, cea mai bună soluție pe care o ai la dispoziție este să începi o renovare amplă. Iată cele mai importante detalii pe care trebuie să le rezolvi înainte de a găsi la țară tot confortul de care ai nevoie, fie doar și în timpul liber.

Utilități

În prezent, sunt destul de puține sate izolate în România care nu au acces la curent electric. Însă un procent semnificativ din populația României nu are acces la canalizare. Evident, cele mai multe astfel de gospodării sunt în zona rurală. Potrivit Eurostat, peste un sfert (27%) din populaţia României trăia, în 2018, într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei, în scădere faţă de procentul înregistrat în 2017 (29%), însă de peste zece ori mai mare decât media înregistrată în același an la nivelul Uniunii Europene. Cea mai ușoară metodă de a rezolva această problemă este conectarea unui hidrofor într-un puț de apă potabilă. Astfel îți vei putea monta instalații sanitare în toată locuința, inclusiv în exterior, dacă vei vrea să îți amenajezi, de exemplu, o grădină cu legume.

Curtea

Indiferent de dimensiunea ei, o curte poate să devină pe cât de utilă, pe atât de plăcută, un întreg spațiu de relaxare. Nu ai nevoie decât de puțină dăruire, timp și puțină inspirație. 

În primul rând, poți amenaja o curte, plantând răsaduri de zarzavat, ceapă, usturoi, verdețuri, compartimentate în straturi ordonate. De asemenea, nu uita de importanța florilor în configurarea întregului decor. Decât să lași aleile în starea lor brută, de pământ, sau să recurgi la ciment, care se erodează repede sub acțiunea factorilor de mediu, mai bine ai alege un material rezistent la șocuri, ploi și ninsori, care poate fi curățat foarte ușor și care poate transfigura estetic întregul spațiu. În acest sens, poți alege, chiar și online, gresie pentru pavaj la exterior  care poate fi utilizată nu doar pentru alei și pentru un spațiu mai extins din grădină, în fața unui foișor de exemplu. Ai posibilitatea să alegi dintr-o mulțime de modele, hexagonată sau dreptunghiulară, în diverse culori și materiale, de obicei porțelanate și antiderapante. 

Acoperișul

La o locuință, acoperișul se degradează cel mai repede și reflectă gradul de uzură și vechimea clădirii. Dacă te gândești doar să-l „cârpești” și să adaugi o țiglă prin unele locuri, soluția nu este una eficientă. În primul rând, aceste metode de compromis nu rezistă în timp, nu sunt nici estetice și se deteriorează destul de rapid sub acțiunea timpului și a umidității. În al doilea rând, mereu vei fi stresat și vei avea de făcut noi „remedieri”. Chiar dacă necesită o investiție, poți înlocui vechile finisaje ale acoperișului cu țigle din metal sau din ceramică, mult mai ieftine decât tabla lindab. Totodată, va fi o bună ocazie de a consolida podul și de a-l transforma într-un spațiu amplu de depozitare sau chiar într-o mansardă.

Gardul

Mai ales la țară, gardul oferă „prima impresie” despre proprietate și cel care o deține. Acesta nu este folosit doar pentru a delimita și proteja o proprietate, ci și pentru a-i întregi aspectul. Dincolo de aceste aspecte, chiar e o necesitate, mai ales că oamenii obișnuiesc să crească animale care ar putea ajunge și în curtea ta, mai ales dacă ne referim la câini, găini sau chiar vaci. O soluție ieftină ar fi construirea unui gard din lemn, mai ales că astfel vei reuși să păstrezi și acel aspect rustic care fascinează mai ales pe orășeni. 

Desigur, vei avea de renovat și interiorul și exteriorul, etape pe care le poți programa în timp, în funcție de necesități și de bugetul disponibil. „Omul sfințește locul”, spune o vorbă din bătrâni, iar tu cu siguranță nu vei face excepție. Important e să ai răbdare, să rămâi calm și să te bucuri de colțișorul tău de natură, fie el și imperfect.

Sursă foto: Shutterstock, Unsplash

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.