Cum să te menții în formă după ce ai mers la sală – 4 sfaturi practice

Foto: Shutterstock

Odată ce ai reușit să ajungi la o formă fizică ideală ca să te simți bine în corpul tău, adevărata provocare e să știi cum să rămâi în formă. În ciuda ideii generale că a te menține în formă necesită mult prea mult efort sau să te abții de la mici plăceri, totul depinde de modul în care alegi să integrezi în stilul tău de viață câteva obiceiuri benefice.

Până la urmă, acestea trebuie să facă parte din stilul tău de viață și din activitățile de zi cu zi, fără să te simți restrâns. Iată, așadar, ce poți face ca să te menții în formă:

Odihnește-te suficient

Probabil că mulți dintre noi subestimăm impactul pe care îl are somnul asupra sănătății și corpului nostru. Atunci când mergem la sală este cu atât mai important să ne odihnim, cu cât corpul are nevoie de timp ca să se refacă, să conserve energie și să construiască mușchii lucrați în timpul exercițiilor.

Fără odihnă suficientă, vei ajunge mai greu la rezultatele dorite și îți va fi mai dificil să menții cât mai mult timp acele rezultate. După cum arată studiile, lipsa somnului poate influența performanțele din timpul exercițiilor fizice, ba chiar ne face să simțim că ne este mai greu să depunem efort fizic.

Ține evidența progresului făcut

Atunci când vrei să ajungi la un anumit rezultat, e bine să începi întotdeauna cu un obiectiv clar. La fel de important este să ții întotdeauna evidența procesului în sine ca să nu pierzi din vedere scopul principal.

Astfel, e recomandat să notezi fiecare sesiune de exerciții (ce ai făcut, cât de mult ai alergat etc.), dar și să îți monitorizezi condiția fizică. Folosește un cântar electronic ca să îți măsori greutatea corporală și, eventual, poți opta pentru un model care îți permite să evaluezi grăsimile în exces, procentul de apă sau de musculatură scheletică.

Nu adopta o dietă prea strictă

Deși alimentația joacă un rol important când vine vorba de sănătatea organismului, e bine de știut că orice dietă strictă poate avea de fapt rezultatul opus. De fapt, ar trebui ca ceea ce mâncăm să facă parte de fapt din stilul nostru de viață și să nu simțim că ne privăm de anumite plăceri.

Tocmai de aceea, în loc să ți se facă poftă de o bucată de ciocolată și să te simți vinovat pentru asta, permite-ți ca din când în când să ai câte o plăcere nevinovată. Odată ce ți-ai potolit pofta, îți va fi mai ușor să respecți în continuare planul propus. Ai grijă totuși ca aceste răsfățuri să nu devină prea dese.

Fii activ și când nu mergi la sală

Deși exercițiile fizice sunt o prioritate dacă vrei să te menții în formă, asta nu înseamnă că trebuie să exersezi doar când mergi la sală. Mișcarea ar trebui să facă parte din activitățile tale de zi cu zi.

Ce poți face mai exact este să mergi pe jos în fiecare zi sau pe cât de des posibil. Mai exact, să urci scările în loc să iei liftul, să ai activități de weekend precum mersul cu bicicleta sau jogging în parc, înot sau chiar schiat sau urcat pe munte. Profită de fiecare ocazie ca să faci mișcare în loc să optezi pentru variante comode.

Până la urmă, totul ține de voință și de respectarea unui plan bine pus la punct. Odată ce ai reușit să stabilești o rutină, totul ți se va părea mult mai simplu și îți va fi ușor să te menții în formă.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.