Cum să te comporți la teatru

teatre în giurgiu
Imagine din Otelo, piesă după Othello de Shakespeare. Foto: www.teatrultudorvianu.ro

Ce îți imaginezi când auzi cuvântul „teatru”? Foșnetul cortinei dezvăluind profunzimea misterioasă a scenei? O clădire-simbol și un interior plin de înțelesuri? Potrivit unui studiu-sondaj, abonamentele și biletele la teatru acordate de angajatori sunt una dintre cele mai eficiente metode pentru motivarea angajaților cu sarcini creative.

O vizită la teatru este un eveniment în sine și, pentru a nu strica liniștea spectatorilor din sală, trebuie să urmezi câteva reguli simple.

Studiază planul sălii

Dacă teatrul este mare, înainte de a achiziționa bilete, este recomandabil să studiezi planul sălii, care atârnă lângă geamul de la casă, pentru a alege locurile cele mai convenabile pentru tine. Dacă nu mai există opțiuni de scaune și scaunele sunt departe de scenă, poți închiria binocluri.

Ținuta pentru teatru

Vino în haine elegante. Acest lucru le va încânta privirea celor din jur. Îmbrăcămintea preferată pentru bărbați este costumul închis la culoare, iar pentru femei rochia. Desigur, dacă vii în blugi, nu te va opri nimeni, insă nu dă o notă bună să porți pantaloni la teatru. Iarna, este recomandabil ca femeile să vină cu pantofii, deoarece o rochie de seară nu arată foarte bine cu cizme de iarnă sau ghete.

Folosește parfumul cu măsură, chiar și pe cel mai scump. Nu veni la teatru cu genți mari și pachete foșnitoare. Foșnetul pungii  îi va deranja pe cei de lângă tine. Vino la teatru cu 20-30 de minute înainte de gong. Acest timp este suficient pentru a avea timp să îți lași îmbrăcămintea exterioară la garderobă, să-ți aranjezi coafura, să cumperi un program și să te așezi pe locurile tale.

Care este modalitatea corectă de a ajunge la locurile tale?

Dacă locurile tale sunt pe mijlocul rândului, încearcă să le ocupi mai devreme pentru a nu-i deranja pe cei care s-au așezat deja.

Dacă, totuși, trebuie să treci printr-un rând plin, întoarce-te cu fața către cei așezați și cere-ți scuze cu o voce liniștită sau dă din cap. Dacă locul tău este ocupat, trebuie să contactezi administratorul.

Nu aștepta al treilea apel, intră în sală mai devreme

După începerea spectacolului, intrarea în sală este închisă până la pauză. Dacă întârzii contactează administratorul. Vei fi ajutat să găsești un loc, indiferent de cel achiziționat. La pauză, trebuie să îți ocupi locurile. Odată așezat, nu ocupa ambele cotiere. Vecinul tău are aceleași drepturi ca și tine.

Nu este recomandabil să aduci ciocolată, sandvișuri și mere în sală. Dacă nu ai avut timp să mănânci, există un bufet în teatru. Respectarea tăcerii în timpul spectacolului este regula principală. Nici măcar nu trebuie să șoptești, să încrucișezi picioarele, să bați cu degetele pe cotiera scaunului în timpul spectacolului, deoarece vei distrage nu numai publicul, ci și actorii.

Dacă aceste reguli sunt încălcate, administratorul are dreptul să îți ceară să părăsești teatrul. Înainte de a începe acțiunea, oprește telefoanele mobile, deoarece acestea interferează nu numai cu publicul, ci și cu artiștii.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.