Cum să preveniți parvoviroza la câini, o boală ce poate fi mortală

Infecția cu parvovirus canin (CPV), denumită și Parvo, este o boală virală extrem de contagioasă care afectează câinii, în special puii care au între șase săptămâni și șase luni. Virusul ia două forme diferite: intestinal, care se caracterizează prin vărsături, diaree, pierderea în greutate și lipsa poftei de mâncare; și cardiace (mai puțin frecvente), un atac adesea mortal asupra mușchilor inimii de pui foarte tineri.

Vaccinurile pot preveni această infecție, dar dacă nu sunt tratate, rata mortalității este de 91%.

Simptome

Câinii care dezvoltă boala tind să prezinte simptome ale bolii în decurs de 3 până la 7 zile. Simptomele majore ale Parvo includ: diaree severă, sângeroasă; letargie; anorexie; febră; vărsături; scădere severă în greutate; deshidratare; țesut roșu, inflamat în jurul ochilor și gurii; bătăi rapide de inimă; durere sau disconfort; temperatura corpului scăzută

Cauze

Există o varietate de factori de risc pentru Parvo, dar virusul este cel mai frecvent transmis fie prin contact direct cu un câine infectat, fie indirect, pe calea fecal-orală. Există dovezi că virusul poate trăi în pământ până la un an.

Tratament

Obiectivele tratamentului parvo includ menținerea animalului de companie hidratat, controlul greaței și vărsăturilor, prevenirea infecțiilor bacteriene secundare și controlul durerii abdominale. Spitalizarea este necesară, astfel încât medicamentele și lichidele pot fi administrate prin injecții. Animalele de companie cu Parvo au o perioadă foarte dificilă de păstrare a medicamentelor orale, a mâncării și a apei, astfel încât tratamentul cu succes la domiciliu este extrem de dificil de realizat.

Animalele de companie pot fi spitalizate până la 7 zile în unele cazuri, dar în majoritatea cazurilor 3-5 zile. Rata de supraviețuire a câinilor cu parvo spitalizați este de aproximativ 90%. Animalele de companie pot pleca acasă când sunt hidratate, nu mai varsă și mănâncă de bună voie. Animalele de companie cu parvo pot continua să elimine boala până la o lună după recuperare, deci este important să le țineți departe de locurile publice și de alte animale de companie în acest timp. Ar trebui să fie vaccinați pentru parvo la aproximativ 3-4 săptămâni după terminarea tratamentului. De asemenea, se recomandă deparazitarea internă câini după însănătoșirea completă.

Prevenirea

Potrivit Asociației Medicale Veterinare Americane, cel mai bun mod de a preveni parvovirusul este prin igienă bună și vaccinare. Asigurați-vă că vă vaccinați puii și asigurați-vă că și câinii adulți sunt la curent cu vaccinarea împotriva parvovirusului.

Puii au imunitate de la mamele lor la începutul vieții, dar ar trebui să primească primul vaccin între 6 și 8 săptămâni (după înțărcare) și apoi două rapeluri la intervale de trei săptămâni.

Până când un cățeluș nu primește seria completă de vaccinări, proprietarii de animale de companie ar trebui să fie prudenți atunci când își aduc animalele de companie în locuri în care se adună puii mici sau câinii cu istoric de vaccinare necunoscut. Aceasta include restaurante care acceptă animale de companie, trasee populare de drumeții și, în special, parcuri pentru câini.

Puii ar trebui ținuți cât mai în siguranță de la trei până la patru săptămâni după cel de-al treilea vaccin – atunci se obține imunitatea deplină. De asemenea, este important să rețineți că și animalele complet vaccinate se pot îmbolnăvi de parvoviroză la câini, deci fiți întotdeauna conștienți de posibilele simptome.

Pentru a-și proteja câinii adulți, proprietarii de animale de companie ar trebui să fie siguri că vaccinarea împotriva parvovirusului câinelui lor este actualizată. Există titruri disponibile care măsoară nivelul anticorpilor câinelui împotriva parvovirusului canin, dar nivelul anticorpilor nu se poate traduce direct în protecție dacă câinele este expus virusului.

Până când un cățeluș nu primește seria completă de vaccinări, proprietarii de animale de companie ar trebui să fie prudenți atunci când își aduc animalele de companie în locurile în care se reunesc puii mici (de exemplu, magazine pentru animale de companie, parcuri, cursuri de cățeluși, cursuri de dresaj, îngrijire pentru câini, canise și unități de îngrijire). Unitățile de renume și programele de instruire reduc riscul de expunere, necesitând vaccinări, examene de sănătate, igienă bună și izolarea puii și câinilor bolnavi.

În ciuda vaccinării adecvate, un procent mic de câini nu dezvoltă imunitate de protecție și rămân susceptibili la infecții.

În cele din urmă, nu lăsați cățelușul sau câinele adult să intre în contact cu deșeurile fecale ale altor câini în timp ce mergeți sau vă jucați în aer liber. Eliminarea rapidă și adecvată a deșeurilor este întotdeauna recomandată ca o modalitate de a limita răspândirea infecției cu parvovirus canin, precum și a altor boli care pot infecta oamenii și animalele.

Câinii cu vărsături sau diaree sau alți câini care au fost expuși câinilor bolnavi nu ar trebui să fie duși la adăposturi, locuri de expoziție, parcuri pentru câini sau alte zone în care vor intra în contact cu alți câini. În mod similar, câinii nevaccinați nu trebuie expuși câinilor bolnavi sau celor cu antecedente de vaccinare necunoscute. Persoanele care sunt în contact cu câini bolnavi sau expuși ar trebui să evite manipularea altor câini sau cel puțin să se spele pe mâini și să își schimbe hainele înainte de a face acest lucru.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.