Cum să păstrezi alergiile la distanță în timpul verii

Sursă foto: unsplash.com

Alergia este o reacție de hipersensibilitate a corpului, inițiată prin mecanisme imunologice. 

Manifestarea alergiei constă în reacții inflamatorii locale sau sistemice, la contactul cu alergenul. Cel mai frecvent sunt afectate organele de la nivelul căii de pătrundere în organism a alergenului: pielea și mucoasele, aparatul respirator și aparatul digestiv. 

Studiile arată că nu doar mediul extern ne poate vulnerabiliza sistemul imunitar, ci și aerul din casă, de multe ori încărcat de particule de praf, acarieni, umezeală sau urme de polen. 

Ține cont de recomandările noastre și vei avea un atu în fața riscului de declanșare a unei reacții alergice.  

Acasă 

Cu cât ai mai multe lucruri, cu atât mai mult praf vor acumula și îți vei mări șansele de avea reacții alergice în intimitatea propriei locuințe. Evaluează importanța lucrurilor pe care le-ai acumulat de-a lungul timpului, de la suveniruri și cărți de care ai uitat (și pe care nu le-ai citit), la obiecte de mobilier sau accesorii care nu îți sunt utile. Toate acestea acumulează praf și determină apariția acarienilor, potențiali activatori ai alergiilor și crizelor de astm. 

Totodată, acordă atenție modalității în care faci curățenie și instrumentelor pe care le folosești. 

Dormitorul  

Cea mai eficientă metodă de refacere a corpului este un somn bun, de aceea este important ca dormitorul să fie o oază de relaxare, fără reziduuri de polen sau praf. Păstrează-ți camera curată, urmând câteva reguli simple: spală lenjeria de pat săptămânal, la temperaturi foarte înalte; aspiră cel puțin o dată pe săptămână, inclusiv draperiile; șterge mobila de praf, iar înainte de a intra în dormitor, descalță-te și dezbracă-te. 

 

O altă recomandare pe care e bine să o iei în considerare este să nu le permiți animalelor de companie să intre în dormitor (pe cât posibil) sau să se urce în pat, din motive ușor de înțeles: blana în care se acumulează praf și din care cad fire de păr, lăbuțele murdare și boticul umed, care lasă urme. 

Instrumentele pentru curățenie 

Doar prin aspirarea podelelor nu este garantată eliminarea mizeriei și ai potențialilor alergeni. Pentru cele mai bune rezultate, începe cu aspirarea camerei pe orizontală și continuă pe vericală, dotând aspiratorul cu accesoriile potrivite: capul de aspirare pentru podea, peria pentru spații înguste, peria pentru praf. Nu doar aceste detalii sunt importante, ci și felul în care funcționează aspiratorul – cele mai eficiente sunt modelele care atrag și rețin microparticulele, cum sunt noile aspiratoare Philips

Afară 

Ferește-te de soare 

Alergia la soare este o consecință a expunerii la razele ultraviolete, în special radiațiile UVA. Se manifestă sub forma unor erupții polimorfe – puncte mici și roșii, însoțite de mâncărime, care pot apărea la câteva minute de la expunerea la soarele de vară. Cel mai bun tratament rămâne prevenția. 

Alege cu atenție protecția solară 

Protecția este cea mai bună metodă de a preveni arsurile solare, care pot avea consecințe dintre cele mai grave și neplăcute. Cu toate acestea, unele persoane pot avea reacții alergice la anumite produse de acest tip. Pentru a te feri de potențialele erupții cutanate, alege variantele hipoalergenice, fără parfum, coloranți sau oxid de zinc. Dacă nu știi care este opțiunea cea mai sigură, cere recomandări în farmacie. 

Corpul 

Spală-te pe mâini 

E important nu doar înainte de a mânca sau după ce ai atins ceva murdar, ci și pentru a înlătura riscul reacțiilor alergice. Simplu și eficient, spălatul pe mâini ajută la reducerea problemelor respiratorii, fiind una dintre cele mai bune metode de a îndepărta bacteriile și de a împiedica răspândirea germenilor. 

Consumă miere 

Această metodă este similară celei de a face un vaccin antialergic, în ideea că, în timp, organismul se va obișnui cu polenul. De aceea, este recomandată mierea de proveniență locală, pentru a scădea șansele de a avea reacții alergice la polenul din aerul pe care îl respiri. Totodată, consumul de miere are multiple beneficii pentru sănătate și frumusețe. 

Sursă foto: unsplash.com

 

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.