Cum să îţi protejezi smartphone-ul în sezonul rece

Odată cu venirea iernii, organismul uman este atacat de numeroase virusuri. Dar nu numai organismele vii se luptă cu efectele frigului. Aparatele electronice şi mai ales telefoanele mobile inteligente sunt afectate şi ele de temperaturile scăzute şi de umezeală. Bateriile se descarcă mult mai rapid din cauza variaţiilor de temperatură. Iar sporturile de iarnă pot fi un alt inamic, pentru că astfel riscul ca aceste dispozitive să se spargă creşte semnificativ. 

Telefoanele mobile inteligente au devenit din ce în ce mai rezistente, iar, în prezent, numeroase modele sunt adaptate pentru a fi utilizate la temperaturi extreme. Şi totuşi, dacă îţi laşi telefonul prea mult timp în frig, acesta poate fi afectat grav, poate iremediabil. Există, din fericire, mai multe modalităţi de a proteja eficient telefonul mobil în sezonul rece.

O husă de protecţie

Aceasta îți permite să ai grijă de telefonul mobil, care rămâne astfel la adăpost de intemperii şi frig. Husa de protecţie permite reducerea efectelor variaţiilor bruşte de temperatură. În materie de accesorii S10, iPhone sau orice alte modele de telefoane mobile, pe piaţă există în prezent foarte multe modele. Pentru a proteja telefonul mobil în sezonul rece sunt de preferat husele din materiale care „respiră”, de exemplu, cele tricotate sau cele matlasate. Acestea vor proteja telefonul nu numai de umezeală, ci şi de praf şi de şocul termic. Nu folosi în aceste condiţii o carcasă din plastic, pentru că este ermetică şi nu face decât să crească riscul de condens şi aburi. O alternativă este husa universală de tip etui, care protejează telefonul de umiditate şi intemperii. Unele se închid cu fermoar sau cu scai iar uneori au şi un cordon care poate fi aşezat în jurul gâtului. Telefonul mobil poate fi astfel uşor accesibil, dar este şi la adăpost, sub palton. 

Gesturi care trebuie să devină automatisme

În timpul iernii, protejarea telefonului mobil de frig presupune să laşi aparatul să se obişnuiască progresiv cu temperaturile reci. Respectiv, să laşi telefonul să se adapteze la frig după ce l-ai scos din buzunar sau din geantă înainte de a-l utiliza. Şocul termic poate încetini sistemul de funcţionare. Şi în niciun caz nu folosi metode de încălzire bruscă a aparatului, adică să îl pui lângă o sursă directă, precum un calorifer. Pentru că rişti să îl pierzi definitiv.

O baterie de rezervă

Bateria este de departe elementul cel mai vulnerabil la intemperii. Expuse la un frig puternic, reacţiile chimice din interiorul bateriilor le fac să devină mai lente. Ele nu mai pot furniza astfel toată energia de care are nevoie telefonul mobil pentru a funcţiona corespunzător. Din acest motiv este posibil ca telefonul să se închidă brusc, ca şi cum bacteria ar fi descărcată complet. Este suficient, însă, să aşezi telefonul mobil într-un loc în care este protejat de frig, de exemplu, în buzunarul pantalonului sau al gecii, timp de câteva minute, pentru a-i permite să se încălzească. Apoi poţi încerca să îl deschizi din nou. 

În timpul iernii, este util să porţi asupra ta o baterie de rezervă încărcată. Ca şi telefonul mobil, aceasta trebuie să fie protejată de frig, aşa că poart-o în buzunarul interior al hainei. O astfel de baterie îi asigură telefonului o mai mare autonomie.

Căşti audio

Acestea nu sunt utile numai atunci când asculţi muzică sau un podcast, ci şi să răspunzi unor apeluri. Unele modele permit chiar comenzi vocale, prin intermediul unor aplicaţii precum Siri sau Google.

Înainte de toate, ai grijă de mâinile tale

Atunci când foloseşti telefonul afară, ai nevoie de o pereche de mănuşi. Iar, în cazul în care foloseşti mult telefonul mobil, alege unele mănuşi compatibile cu ecranele tactile. Astfel de mănuşi există pentru toate gusturile, într-o gamă variată de materiale şi culori. Este destul de dificil să foloseşti un ecran tactil atunci când ai mâinile protejate de mănuşi, dar unii fabricanţi de telefoane au găsit o soluţie, modul Mănuşă. Această opţiune se găseşte, de exemplu, la modele mai recente produse de Samsung şi Sony. 

Metodele de mai sus te pot ajuta să îţi protejezi telefonul mobil în sezonul rece, astfel încât să acesta să funcţioneze la capacitate maximă.

Sursa foto: Pexels.com, Pixabay.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.