Cum să faci artă dintr-o banală sârmă. ”Îndoi de 17 ani și încă nu am terminat”

artbending

39 de ani şi o pasiune puternică. Paul Cristian Cordoş, un om plin de pozitivism şi motivat de tot ceea ce îl înconjoară; acesta este creatorul conceptului de ArtBending din România.

L-a descoperit din curiozitate, dorind să facă marketing. Aşa cum spune el, s-a creat într-o noapte. A realizat un domeniu pe internet unde a postat poze cu câteva lucrări, ţinând postarea validă timp de 6 luni. A văzut că prinde, aşa că a continuat.

De la pasiune la job full time

Acum, pasiunea este job full time. Lucrează între 1-8 ore pe zi, iar de fiecare dată o face cu pasiune. A pornit de la ideea de a face lucruri folositoare, utile în viaţa de zi cu zi, însă cu timpul viziunea sa s-a extins până la arta de perete şi bijuterii. Acum are expoziţii atât în ţară (Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Sibiu), cât şi în Viena.

A locuit atât în ţară, cât şi peste hotare. Tot în România a decis să se reîntoarcă. O experienţă fascinantă pe care a trăit-o a fost în Franţa, într-un mic părculeţ. Şi-a luat sârma şi cleştele, şi-a pus mănuşile pe mâini şi a început să facă ce ştie el mai bine. A fost nevoie ca un singur om să se oprească şi să îi admire munca, după care zeci de oameni s-au strâns în jurul său, întinzându-i bani pentru a le realiza opere cu nume şi albe obiecte. Un lucru asemănător a experimentat şi pe o plajă din Cipru, după ce s-a apucat să îndoaie o bucată de cupru pe care o găsise pe nisip.

“Oamenii sunt cei care mă ajută să rămân motivat”

Pe lângă sursa de venit pe care artbending-ul i-o oferă, Paul găseşte prin intermediul job-ului său modul ideal de a interacţiona cu oamenii. A ales această denumire deoarece reprezintă arta de a îndoi, e un lucru realizat prin fineţe.

Operele sale sunt caracterizate, în proporţie de 99%, prin îndoirea unui fir continuu. Portretele sunt realizate prin unicitate. Atunci când creează această piesă, priveşte omul cu atenţie, găseşte un detaliu care îi conferă unicitate persoanei repectie, după care acesta devine elementul după care se ghidează, pe care vrea să îl evidenţieze.

“Nu îmi pun personalitatea în lucrări, ci creativitatea!”

Nu se teme de provocări, ci le acceptă cu nerăbdare. Realizează portrete, nuduri, obiecte decorative, nume, citate şi orice altceva ce publicul cere. Lucrările sale sunt pentru toată lumea, de la un simplu breloc în valoare de 5 lei, până la o operă de mii de lei. Dacă nu iese din prima, mai există multe alte încercări. Deşi în adolescenţă era un om lipsit de motivaţie, deviza lui actuală este ”Never give up!”.

Lucrările lui Paul pot fi admirate pe pagina ArtBending.

Robert Nica urmează cursurile de jurnalism ale Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Articolul său despre Artbending face parte dintr-o campanie prin care greatnews.ro le oferă studenților șansa de a-și publica textele jurnalistice pe un site urmărit de un public larg și divers.

Poți citi și textul lui Robert despre un meșteșug uitat, gravura, dar și articolul unei alte studente, Alexandra Pleșan Popel, despre doi frați bucătari care au dat Londra pentru a avea succes acasă la ei, în România.