Cum eviți aglomerația de pe Bucegi. Un nou traseu montan pentru turiști

FOTO: Salvamont Praohova
FOTO: Salvamont Praohova

Salvamontiștii din Prahova au marcat recent un nou traseu montan, care ar putea fi o variantă foarte bună la potecile aglomerate din Bucegi, de la sfârșit de săptămână. Este vorba despre Creasta Baiului, un traseu de 18 kilometri, care poate fi parcurs chiar și de turiștii mai puțin experimentați.

Munții Baiului fac parte din Carpații de Curbură și sunt situați în partea vestică a acestora și se învecinează la Nord cu Valea Azugii, cu Valea Prahovei la vest, în sud cu Posada (Comarnic), iar la est cu Valea Doftanei.

Munții Baiului sunt pe partea dreaptă a DN1, pe sensul de urcare. Noul traseu montan amenajat de Serviciul Salvamont Prahova porneşte de la Posada (cartier al oraşului Comarnic) – Valea Florei – Vârful Doamnele – Vârful Piscul Câinelui – Vârful Baiul Mare – Culmea Zamora (la graniţa dintre Buşteni şi Azuga).

Traseul este marcat cu bandă roşie şi are o distanţă de aproximativ 18 kilometri. Salvamontiştii spun că traseul poate fi străbătut în 7,8 ore, în funcţie de condiţia fizică a fiecăruia, iar dificultatea este medie.

Noul traseu pornește de la o altitudine de 600 de metri (Posada) și ajunge până la 1.895 de metri, în Vârful Baiului Mare. De asemenea, puteți continua traseul urmând crucea roși din Culmea Zamora spre Azuga (Vf. Sorica), dar există și alte variante. Există chiar și un refugiu montan unde se poate înopta. Refugiul Flora este situat la 1.180 de metri, în zona Posada-Comarnic.

În prezent, mai multe trasee montane din România sunt refăcute sau marcate de la zero, îndeosebi în zone ca Bucegi, Făgăraș, Parcul Natural Apuseni, Munții Rodnei, Munții Banatului