Cum să călătorești alături de un bebeluș

Foto: Unsplash.com

Dacă acum câțiva ani, după apariția unui copil, părinții fie nu mai plecau în concediu, fie îl lăsau pe cel mic la bunici, în zilele noastre moda s-a schimbat radical.

Dacă și tu faci parte din ultima categorie menționată, dar ai emoții privind călătoria alături de micuțul tău, fii sigură că dacă pregătești totul din timp și iei la tine tot ceea ce ai nevoie, nu vei întâmpina nicio problemă. Am listat mai jos câteva din accesoriile necesare pentru călătorii atunci când cel mai mic călător are doar câteva luni sau până la doi ani și jumătate. 

 

Sistem de purtare ergonomic

Mulți părinți spun în unanimitate că acesta este cel mai important accesoriu atunci când călătoresc cu cel mic. Ai nevoie de un sistem ergonomic omologat, de calitate, adaptat nevoilor și vârstei bebelușului, care asigură poziția corectă a picioarelor. Bebelușul trebuie să stea confortabil, ca într-un hamac, nu atârnat de zona pelviană. Poziția corectă într-un sistem de purtare ergonomic este cu picioarele în formă de M, spatele în C și capul cât mai aproape de fața ta. După șase luni, îl poți purta în spate, dar până atunci este recomandat ca micuțul să fie poziționat în față, să ai contact direct cu el. În călătorii, un sistem clasic de purtare ergonomic este mai indicat decât wrapul țesut, wraptaiul, marsupiul și onbuul, mai ales că multe dintre acestea sunt homemade, iar tu ai nevoie de siguranță, să știi că cel mic e poziționat corect, mai ales că e posibil să urcați împreună pe munte, să mergeți pe terenuri cu denivelări, să urcați dealuri etc. În plus, trebuie să ai grijă ca micuțul tău să nu fie expus unor zgomote de intensitate mare, mai ales în avion. Pentru a preîntâmpina eventualele neplăceri, poți apela la dispozitive de adormire prin generare de zgomot alb, cu ajutorul căruia piticul tău va reuși să se odihnească indiferent de locul în care este.

Foto: Unsplash

Cărucior compact

Mai ales dacă ești pasionată de călătorii, încearcă să cumperi din timp un cărucior compact, ușor de utilizat, deloc greu și capabil să încapă oriunde, fie că e vorba de portbagajul unei mașini, spațiul de depozitare dintr-un tren sau avion. Esențial este să fie ușor de manevrat, să fie ajustabil și, bineînțeles, multifuncțional. Caută un model care va merge folosit imediat după naștere, așadar are poziție de landou, dar care poate fi întrebuințat și după ce bebe crește. Într-o călătorie, te va ajuta mult dacă are mânerul reversibil, pentru a-l putea plasa pe cel mic atât cu fața la tine, cât și spre direcția de mers. Să verifici încă din momentul achiziției roțile, care trebuie neapărat să fie rezistente, și fii atentă să alegi un model care are geantă și spații de depozitare. Atunci când vei călători, dar nu numai, trebuie să ai unde pune scutece, biberoane, hăinuțe de schimb, precum și mâncare pentru bebeluș, dacă ați început deja diversificarea. Cât despre greutate, gândește-te că îl vei căra pliat sau desfăcut. Prin urmare, cu și fără copil, important e să fie cât mai ușor. Dacă nu știai, există un cărucior recunoscut în Guinness Book of Records drept „cel mai compact cărucior”. Inspiră-te după acest model dacă nu ai luat încă un cărucior.

Pat pliant și scaun de masă portabil

Patul pliant este o bună investiție pentru a evita taxele suplimentare aplicate de multe ori de hoteluri pentru un pătuț sau, pur și simplu, pentru situațiile când acesta nu este disponibil. Dincolo de aceste aspecte, cel mic trebuie să resimtă cât mai puțin schimbările survenite și să nu își dea peste cap programul de somn. Mai ales dacă acasă doarme în pătuțul lui, atunci va fi foarte greu să se obișnuiască să adoarmă dintr-odată alături de tine și partenerul tău. Dacă micuțul a început deja să mănânce și nu mai este alăptat exclusiv la sân, un scaun de masă portabil vă va face viața mult mai ușoară, oriunde ați fi. Chiar dacă există o probabilitate mică, e posibil ca în unele restaurante să nu existe astfel de accesorii. De asemenea, un scaun portabil va limita expunerea micuțului la tot felul de bacterii și resturi de mâncare ce se găsesc de multe ori pe scaunele pentru bebeluși din localuri.

Foto: Unsplash

Înainte de a pleca la drum, fă-ți o listă cu ceea ce vei avea nevoie. Nu uita de jucăria preferată a micuțului și de o păturică în care se simte bine. Zâmbește tot timpul copilului, deoarece el nu trebuie să creadă că o astfel de călătorie e o experiență urâtă. Bucură-te de momentele petrecute împreună și încearcă să-i surprinzi bucuria de pe chip în fotografii.

 

Sursă foto: unsplash.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.