Cum recunoști o zonă periculoasă la malul mării, care aparent e liniștită

FOTO: FOTO Facebook/ Vama Veche
FOTO: FOTO Facebook/ Vama Veche

Un membru al grupului de Facebook Vama Veche a transmis un avertisment pentru cei care nu sunt bun înotători, dar și pentru cei care cred că sunt experimentați. Semnalul de alarmă vine în contextul în care un adolescent, la Mamaia, a nimerit într-o groapă formată de curenți și s-a înecat.

„Nu fi Zorro! Învață că atât marea cât și muntele au anumite legi nescrise. În poza atașată îți exemplificăm zona de curent recurent sau zona aparent liniștită, dar cea mai periculoasă atunci când ai marea agitată, pentru că în acea zonă ai curenți ce te vor trage spre larg fiind uneori imposibil de a riposta. Nu este o zonă în care să stai cu copiii, dar nici ca și adult! Este zona ce provoacă cele mai multe înecuri în apă mării! Evită zonele periculoase, stay safe”, a scris acesta pe Facebook.

Potrivit ziare.com, în 2017, scafandrii de la ISU au realizat un experiment în mare, cu un manechin, pentru a arăta pericolele la care se supun persoanele care se avântă în valurile puternice.

Experimentul a fost realizat în cel mai negru punct al litoralului românesc, stațiunea Eforie Nord. Pentru a demonstra pericolele formării unui curent în timp ce o persoană înoată în mare, a fost folosit un manechin. Deși marea era liniștită, Blue a fost dus de curenți 30 de metri într-un interval de doar 3 minute.

Potrivit experimentului, o dată prinsă persoana în curent, apa începe să o rotească pe orizontală, paralel cu malul. Curentul se formează pe câțiva metri.

Pentru a scăpa de înec, persoana trebuie să înoate în larg, apoi, paralel cu malul. Astfel, se poate ieși din curent în câteva secunde.

Vă recomandăm și:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.