Cum poți investi în obligațiuni de stat

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Firmele care vor să investească în obligațiuni de stat pot face acest lucru destul de simplu. Pentru cei care nu știu, titlurile de stat sunt obligațiuni prin care statul este împrumutat, în lei sau valută, pe termen scurt, mediu sau lung.

Unul dintre cele mai mari avantaje este că riscurile pe care le presupun aceste titluri de stat sunt foarte scăzute, aproape de zero. Acest lucru se datorează, în primul rând, faptului că statul nu poate intra în faliment.

Câte tipuri de titluri de stat există? Sunt titluri de stat pe termen scurt, care au scadența de până la 1 an. Potrivit Ghidului Investitorului în titluri de stat întocmit de Ministerul de Finanțe, acestea se cumpără la un preț mai mic decât valoarea nominală și apoi, la data scadenței, se încasează valoarea nominală.

Titlurile de stat pe termen mediu sau lung au scadență de peste 1 an și sunt vândute la valoarea nominală. Statul plătește anual o dobândă, potrivit condițiilor din regulile emisiunii.

Titlurile de tip benchmark au o valoare nominală care poate fi majorată ulterior de către emitent prin redeschideri ulterioare, în condițiile menținerii regulilor inițiale ale emisiunii.

Valoarea nominală individuală a unui titlu de stat este de 10.000 de lei.

În ceea ce privește tipurile de operațiuni, există în primul rând cele de pe piața primară (achiziții la prima emisiune). Pe piața secundară se pot face patru tipuri de operațiuni: vânzare și cumpărare de titluri, acorduri REPO și REVERSO REPO, operațiuni de transfer fără plată și gajuri.

Dacă vreți să plasați excedentul de lichiditate pe termen mediu sau lung în obligațiuni de stat, o bancă vă poate consilia în acest sens. BCR, de exemplu, este dealer primar pe piața de titluri de stat și pune la dispoziția clienților săi acces direct la licitațiile Ministerului de Finanțe, piața primară. De asemenea, pe piața secundară, BCR este furnizor de lichiditate, având un portofoliu generos de obligațiuni de stat.

În cazul în care compania dorește să lichideze anticipat parțial sau total o deținere de obligațiuni de stat, banca oferă prețuri competitive de răscumpărare. Sunt titluri listate pe piețe de capital sau tranzacționate OTC. Pentru a obține acest produs, este necesară îndeplinirea anumitor formalități.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.