Cum să îți protejezi datele de pe telefon în 5 pași simpli

protejezi datele telefon calculator

Una dintre cele mai importante chestiuni ale vieții moderne este protejarea datelor personale, fie că sunt stocate pe telefon sau pe calculator.

Iată câteva sfaturi pentru a vă asigura că datele dumneavoastră sunt în siguranță.

Pentru a avea deplin control asupra datelor, cea mai sigură cale de urmat este stocarea acestora pe SSD-uri. Mai mult, pentru siguranța identității și informațiilor digitale, un calculator ar trebui să fie echipat cu un procesor performant.

Cum să îți protejezi datele de pe telefon

1. Protejați-vă parolele

Asigurați-vă că aveți o parolă puternică. Pentru deblocarea telefonului puteți opta și pentru sistemul de amprentă sau de atingere. Nu folosiți aceeași parolă pentru toate conturile dumneavoastră!

2. Opriți notificările de ecran

De la SMS-uri, mesaje și notificări de pe rețelele de socializare, alertele pot prezenta uneori riscuri pentru siguranța datelor. Puteți să dezactivați notificările sau să le limitați prin câțiva pași simpli.

  • Pe Android:

Mergeți la Settings > Lock screen and security > Notifications

Apăsați pe Hide content.

Puteți opta pentru dezactivarea completă a mesajului pe care îl primiți, urmând să fiți alertat doar de numele celui care vă contactează.

  • Pe iOS:

Mergeți la Settings > Notifications > Messages.

În categoria Alerts, debifați ”Show on Lock Screen”.

Dacă nu vreți să vedeți niciun fragment din mesaj, apăsați pe ”Show Preview” din Opțiuni și selectați ”Never”.

3. Puneți parolă pe aplicații

Dacă aveți date sensibile care pot fi accesate automat de pe telefonul dumneavoastră, ar fi o idee bună să le asigurați cu o parolă. Astfel, în cazul în care altcineva vă folosește telefonul sau dacă acesta vă este furat, aplicațiile nu vor putea fi folosite.

4. Ascundeți-vă pozele

Puteți folosi același principiu ca în cazul aplicațiilor. Mutați pozele într-un folder aflat sub parolă, iar acestea vor fi în siguranță.

5. Navigați în secret pe internet

Dacă folosiți internet wireless, folosiți un VPN pentru a ascunde informațiile personale ale celorlalți participanți de pe rețea. Acest serviciu vă oferă o importantă protecție în cazul în care folosiți internet în spații publice.

Pentru a vă păstra istoricul ascuns, puteți naviga în modul privat sau în incognito.