Cum îți pregătești mașina înainte de un drum lung

Foto: Unsplash.com

Călătoriile în jurul țării sau în afara granițelor sunt mereu o idee bună pentru a petrece timp alături de familie sau prieteni. Poți pleca la drum cu avionul, trenul, autocarul, dar și cu mașina personală. Dacă alegi opțiunea din urmă, trebuie să știi că, pe lângă libertatea pe care ți-o oferă, ai și o responsabilitate foarte mare. 

 

Mașina trebuie pregătită corespunzător pentru a nu întâmpina probleme pe drum sau într-o altă țară. Accesul la un service poate fi aproape imposibil pe parcursul unui road trip, iar reparațiile pe care le poți face singur sunt limitate. Iată câteva sfaturi utile pentru a evita situațiile neplăcute:

Schimbă uleiul și filtrele

Dacă a trecut o perioadă destul de lungă de la ultima verificare sau schimbare a uleiului, asigură-te că te ocupi de acest aspect înainte să pleci la drum lung. Poți verifica de unul singur nivelul uleiului, iar, dacă observi vreo neregulă, fă o programare la service. Joja trebuie să indice o treaptă între MIN și MAX, nici un milimetru peste sau sub aceste limite. Este recomandat ca schimbarea uleiului să fie făcută de un mecanic, deoarece mașina trebuie ridicată. 

 

Acesta va putea să te sfătuiască dacă ar fi cazul să schimbi și filtrele de ulei și îți va recomanda variante, în funcție de modelul mașinii. Un Opel va avea nevoie de un filtru diferit față de un Volkswagen, de exemplu. Dacă nu te ocupi de acest aspect înainte de călătorie, riști să rulezi cu un filtru defect, iar acest lucru poate duce la griparea motorului. Cu siguranță nu-ți dorești să ajungi într-o țară străină cu mașina nefuncțională.

Verifică presiunea din pneuri

Această operațiune se poate face la un service auto sau chiar de către tine, dacă ai instrumentele necesare. Vei avea nevoie de un indicator de presiune a anvelopelor de calitate. Aparatul trebuie introdus în supapa care iese din jantă, iar displayul acestuia va indica apoi presiunea. Trebuie să verifici manualul producătorului autoturismului, pentru a afla care este nivelul optim al presiunii. 

 

Umflarea greșită a anvelopelor influențează atât ușurința cu care manevrezi mașina, dar și ritmul în care acestea se uzează. Atunci când te pregătești de un drum lung, trebuie să verifici și eventualele zgârieturi sau crăpături ale anvelopelor și să te asiguri că nu sunt uzate. În caz contrar, va trebui să le schimbi. De asemenea, nu uita să ai mereu la tine o roată de rezervă atunci când te deplasezi, chiar și pe distanțe mai mici.

Verifică lichidele

Antigelul, lichidul de frâne și cel de parbriz – toate trebuie verificate înainte de a pleca. Cantitatea acestora trebuie să fie suficientă pentru întreaga perioadă în care vei fi pe drum, pentru a nu avea surprize neplăcute atunci când te distrezi cel mai bine. 

 

Antigelul este esențial pentru buna funcționare a mașinii, nu doar în anotimpul rece. Acesta protejează motorul împotriva înghețului, dar și a supraîncălzirii. Dacă se apropie termenul de schimbare a antigelului, nu amâna până după întoarcerea din concediu și ocupă-te de acest detaliu din timp.

Asigură-te că toate luminile și semnalele funcționează

Stopurile, indicatoarele de direcție și farurile defecte pot crea cu ușurință accidente, așa că nu risca să provoci chiar tu unul. Înainte de a porni la drum, cere ajutorul unei alte persoane și verifică fiecare lumină în parte. Dacă observi că luminile farurilor au intensități diferite de la o parte la cealaltă, schimbă ambele becuri. De asemenea, este recomandat să ai la tine câte un set de becuri sau lumini, în cazul în care se întâmplă ceva neașteptat pe drum și trebuie să acționezi.

Fă un test

Chiar dacă mașina ta nu prezintă niciun semn al unei defecțiuni majore, trebuie să te asiguri că este pregătită pentru o călătorie mai lungă. Scoate mașina la un test prin împrejurimi. Dacă ai o autostradă în apropiere sau o porțiune de drum cu serpentine, pante și rampe, vei avea oportunitatea să o verifici în mai multe condiții. De asemenea, dacă pleci la drum în timpul iernii, nu uita de cauciucurile de iarnă și de lanțuri. Vremea este imprevizibilă și trebuie să fii pregătit pentru toate condițiile meteo. Dacă observi scârțâieli sau alte sunete neobișnuite la curbe sau la viteze mai mari, o vizită la service te va scăpa de griji.

 

Entuziasmul cu care începi orice concediu trebuie urmat de grija pentru starea mașinii cu care vei călători. Indiferent cât timp vei petrece la volan, verifică toate componentele esențiale și pregătește-te relaxat de drumul pe care îl ai înainte.

 

Sursa foto: unsplash.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.