Cum alegi un smartphone perfect compatibil cu nevoile tale

Foto: Unsplash.com

Este foarte important ca smartphone-ul pe care îl folosești să fie cu adevărat adaptat nevoilor tale. În felul acesta, va deveni o extensie utilă, care te va ajuta și pe care o vei putea folosi cu adevărat. Ia în calcul aceste elemente care contează, în cea mai mare măsură, pentru a face o alegere corectă: 

Sistemul de operare

Este important să cunoști câteva dintre diferențele esențiale care există între sistemele de operare, mai ales dacă ai folosit doar unul dintre ele și intenționezi să cumperi un alt telefon. Cele două sisteme de operare principale sunt iOS, cunoscut pentru ușurința de utilizare, securitate și o integrare perfectă cu alte dispozitive din aceeași categorie. Al doilea, mult mai des întâlnit este Android, care are câteva beneficii majore: integrează toate serviciile Google, are o mare capacitate de a fi personalizat și costuri mai mici. Este recomandat ca, în cazul în care schimbi sistemul de operare pe care l-ai folosit și cumperi un telefon nou, să te familiarizezi cu modul de utilizare, înainte de a face investiția într-un smartphone nou. 

Dimensiunea telefonului

Este un detaliu foarte important și contează în mod esențial atunci când alegi un anume telefon. Mărimea ecranului este măsurată din colț în colț, în diagonală, în inci, așa că trebuie să fii foarte atent atunci când analizezi această informație. Este util să iei în calcul dimensiunea mâinilor utilizatorului, pentru că este extrem de inconfortabil să fie nevoie să utilizezi ambele mâini pentru a-l folosi, atunci când, de fapt, nu ar fi nevoie decât de o singură mână. Dimensiunea telefonului influențează prețul, dar, nu și performanțele acestuia. 

 

Un alt detaliu care trebuie luat în considerare este la ce folosești cel mai frecvent telefonul. Navighezi pe net sau urmărești filme? Este un asistent personal sau un element de distracție? Răspunsurile la aceste întrebări fac diferența alegerii. 

Ultimul model sau o variantă mai veche? 

Despre un smartphone se poate spune că este ”ultimul model”, în cel mai bun caz, timp de un an. Uneori, chiar mai puțin de atât. Luând în calcul acest fapt, fă o alegere care să fie în raport echitabil între nevoile tale și bugetul alocat pentru această investiție. 

 

Telefoanele de ultimă generație sunt mai rapide, dar, diferența este insesizabilă pentru utilizatorul uman, fiind doar un detaliu din cartea tehnică, în timp ce prețul este foarte piperat. Specialiștii spun că cea mai bună alegere pentru raportul cost-beneficii sunt modelele apărute anterior ultimului model. Diferențele sunt mereu mici între acestea, dar, diferențele de preț sunt importante. 

Ce calități contează în mod esențial la un smartphone

Uneori, ne lăsăm impresionați de marcă, de model, de performanțele telefonului, deși, pe unele dintre acestea nu le vom folosi niciodată și ignorăm detaliile esențiale pe care trebuie să le luăm în calcul. Contează în primul rând: spațiul de stocare a informațiilor, calitatea camerei, durata bateriei și viteza de încărcare a acesteia, precum și compatibilitatea dintre telefon și alte dispozitive electronice pe care le folosești. 

 

Spațiul de stocare se reflectă mereu în prețul telefonului, dar, rareori luăm în calcul efectiv ce înseamnă aceasta. De exemplu, un telefon cu memorie de 16 GB poate memora 10.000 de imagini, 1000 de melodii video, plus toate aplicațiile, simultan, în spațiul de stocare. În replică, 32 GB este un spațiu de stocare uriaș și, de cele mai multe ori, inutil. Ia în calcul și faptul că telefoanele Android acceptă extinderea spațiului de memorie cu ajutorul unor carduri suplimentare.

 

Calitatea camerei. Deși smartphone-urile fac fotografii de înaltă calitate, performanțele reale pot varia destul de mult între mărci și modele. Cel mai bun mod de a evalua calitatea reală a camerei este de a căuta opiniile celor care se pricep cu adevărat sau de a compara exemple de fotografii.

 

Numărul de megapixeli este un criteriu, dar, trebuie să fii cu adevărat familiarizat cu noțiunile tehnice, pentru a le înțelege cu adevărat și a decide ce telefon alegi, în funcție de aceste cifre.  

 

Durata de viață a bateriei. Tehnologia acumulatorilor evoluează într-un ritm alert, astfel încât telefoanele mai noi tind să aibă o durată de viață mai mare a bateriei, la o utilizare mai intensă. Cu toate acestea, indiferent de performanțele bateriei, durata de viață a acesteia depinde în mod direct de aplicațiile pe care le utilizezi și de timpul în care telefonul este accesat. Durata medie de viață a bateriei smartphone-ului poate varia între 8-18 ore, dar, limitele acestea pot varia și mai mult, în funcție de obiceiurile utilizatorului. 

 

Nu alege un telefon nou pe fugă, ci cu atenție la detalii și cântărind raportul avantaje – cost pentru fiecare model în parte. Un alt detaliu important este să iei în calcul ca transferul de date, de pe telefonul vechi pe cel nou, să se facă ușor și complet, astfel încât noul telefon să devină operațional rapid.

 

Sursa foto: unsplash.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.