Cum alegi o sampanie de calitate? Criteriile de care sa tii cont

FOTO: https://unsplash.com/photos/xzKtOI1Cnxo

Se apropie o ocazie speciala in viata ta? O aniversare, o logodna sau poate chiar un botez? Toate aceste momente ar trebui sarbatorite cu un pahar de vin spumant. Iar cei dragi merita cu siguranta cea mai buna sampanie. Asa ca pentru a face cea mai buna selectie, te invitam sa descoperi cateva criterii de baza, esentiale pentru alegerea unei sampanii de calitate.

Originea sampaniei

Pe piata exista o multime de tipuri de vinuri spumante, insa doar cele produse in regiunea Champagne din Franta pot fi etichetate si vandute cu numele de „Sampanie”. Asa ca inainte de a cumpara o sticla de sampanie, ar fi ideal sa verifici tara de origine, care este inscriptionata de eticheta.

Pentru fabricarea sampaniei se pot folosi sapte tipuri de struguri, insa vinurile spumante de calitate sunt obtinute din combinarea a trei soiuri: Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier. Spre deosebire de alte soiuri, acestea au un nivel mai ridicat de aciditate si un nivel mai scazut de alcool. Cele trei soiuri de struguri sunt amestecate si imbuteliate, iar dupa o anumita perioada, începe a doua etapa de fermentare, cand li se adauga o cantitate specifica de zahar si fermenti.

Modul in care este imbuteliata

Dupa fermentare, sampania se imbuteliaza in recipiente cu sticla mai groasa, decat a celor care contin un vin spumant de slaba calitate. Asa ca atunci cand alegi o sticla de sampanie, o poti ridica de pe raft si o poti compara cu o alta sticla, care contine vin spumant. O sticla de sampanie de calitate, la 750 ml va fi intotdeauna mai grea decat o sticla de vin spumant, care ar avea tot 750 ml.

Sticlele de sampanie au diferite dimensiuni, de la sticle foarte mici, de 125 ml, pana la cele foarte mari. De exemplu, pe piata americana se gasesc si sticle de sampanie mare, de 27 de litri. Sticlele care sunt mai mari de 3 litri sunt mai scumpe, pentru ca asemenea ambalaje sunt mai greu de produs. 

Culoare si perle

Diferenta dintre o sampanie buna si una de slaba calitate se poate observa si in cazul bulelor. Daca dupa ce ai turnat-o in pahar, vei observa prea multe perle de dimensiuni mari, atunci, sampania aleasa nu este una de calitate. Perlele dintr-o sampanie buna sunt foarte mici. Iar un alt factor pe care ar trebui sa il iei in calcul este culoarea sampaniei, in general, acestea variaza de la argintiu la nuante de roz sau ambra.

Gustul sampaniei

Daca alegi sa cumperi o sticla de sampanie dintr-un magazin de specialitate, atunci ii poti cere unui somelier sa te lase sa testezi cateva sortimente. In functie de gust, iti poti da seama daca sampania pe care ai ales-o este una de calitate superioara sau nu. Ca si in cazul vinurilor, gustul sampaniei variaza foarte mult, insa, elementul de baza este vinul sec, care, prin cupaj, poate dobandi arome de stejar, arome fructate, de vanilie sau chiar note picante. Insa, este important de retinut faptul ca o sampanie de calitate nu va fi niciodata mult prea dulce, pentru ca la baza, este un vin sec. Specialistii sustin ca o sampanie dulce este intotdeauna de calitate inferioara.

Tirajul

Vinurile spumante devin mai bune atunci cand perioada lor de tiraj este mai mare. Tirajul are loc dupa cea de-a doua fermentatie, atunci cand vinurile spumante isi obtin efervescenta. In aceasta etapa, particulele de drojdie ofera vinului robustete, o textura mai cremoasa, si o savoare picanta subtila. In general, perioada minima de tiraj este de 9 luni, iar in acest timp, caracteristicile vinului nu se schimba deloc. In schimb, in cazul unui tiraj de aproape doi ani, vinul spumant incepe sa capete un gust mai bogat. Totusi, cunoscatorii sustin ca cele mai bune sampanii din lume sunt cele care au o vechime intre trei si opt ani.

Pretul sampaniei

Preturile reflecta intr-o oarecare masura calitatea unei sampanii. Iar majoritatea criticilor sunt de parere ca cea mai buna sampanie este Dom Perignon, o sampanie rara, care se gaseste pe piata la pretul de 200 de dolari. Insa, exista si alte sortimente de sampanie, la preturi exorbitante. De exemplu, o sticla de Armand Brignac poate costa peste 200.000 de lei, iar o sticla de Krug poate fi in jur de 1400 de lei. Dar, aceste preturi nu ar trebui sa te descurajeze, deoarece exista si sampanii de calitate, la preturi mai accesibile, cum ar fi Moët & Chandon, dar si vinurile spumante, de la producatorii autohtoni.

Asadar, acestea sunt doar cateva dintre criteriile de care ar trebui sa tii cont atunci cand vrei sa alegi o sampanie de calitate. Gustul, culoarea, tirajul si originile sunt factorii care ar trebui sa faca diferenta intre un vin spumant de slaba calitate si o sampanie de lux. Daca vrei sa optezi pentru o sampanie mare, de renume, atunci asigura-te ca ai un buget generos, dar si o ocazie speciala, pentru care sa deschizi o astfel de bautura.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.