Cum ajută tehnologia la crearea agriculturii pentru un viitor mai sustenabil

Foto: Shutterstock

Jumătate din teritoriul locuibil al planetei este folosit pentru agricultură, iar din acesta 77% e folosit doar pentru hrana animalelor. În acest context, pe măsură ce populația crește și obiceiurile noastre de consum se schimbă, agricultura are nevoie de investiții în tehnologie pentru un viitor sustenabil.

 

Industria IT poate schimba modul în care oamenii fac agricultură și, de asemenea, poate duce la o nouă revoluție când vine vorba de sursele de hrană ale planetei. Din îmbinarea datelor și senzorilor moderni cu știința agricolă, oamenii vor putea să mănânce mai sănătos, dar și mai sustenabil.

 

În momentul de față, țara noastră, dar și toată planeta, trece printr-un proces intens de urbanizare și creștere a consumerismului. Am trecut de la producția proprie de alimente la cumpărarea acestora, iar nevoile oamenilor, pe măsură ce aceștia se mută la oraș, pun presiune asupra viitorului planetei.

 

Anual se taie peste 4,8 milioane de hectare de pădure pentru a face loc agriculturii industriale. În plus, pasiunea oamenilor pentru preparate din carne, mai ales produsele din vită, aduce o presiune în plus. Până în 2050 vom fi 10 miliarde de oameni, iar resursele naturale vor fi prea puține. Creșterea vitelor e problematică, pentru că acestea au nevoie de o cantitate mare de mâncare, ceea ce duce la folosirea terenurilor doar pentru hrănirea acestora. În plus, emit metan și poluează. Un studiu din 2017 realizat în Statele Unite a arătat că, dacă fiecare american ar schimba dieta bazată pe fripturi de vită cu una bazată pe plante, Statele Unite și-ar putea îmbunătăți sustenabilitatea cu 50%.

 

Aici poate interveni IT-ul. Conform lui Daniel Metz, Președinte al Board-ului Executiv NTT DATA Romania și fost CEO NTT DATA Romania, „Industria IT din țara noastră este una dintre industriile de frunte ale țării, în momentul de față, este motorul creșterii economice. Dacă în urmă cu câțiva ani se vorbea de șansa României în agricultură sau turism, IT-ul le-a depășit pe ambele, din punct de vedere al ponderii în produsul intern brut (PIB).” Așadar, îmbinarea acestor domenii poate fi esențială.

 

Iată câteva soluții:

 

Folosirea dronelor și a supravegherii video

 

Una dintre metodele de a crește productivitatea agriculturii este folosirea supravegherii prin drone. Aceasta poate duce la mai multă precizie, la colectarea datelor și inclusiv la identificarea problemelor de sănătate ale plantelor care pot fi rezolvate mult mai rapid. Astfel, suprafețele agricole vor putea produce o recoltă mai bogată.

 

Datele la nivel mondial arată că agricultura de precizie va ajunge la o valoare de 43,4 miliarde de dolari până în 2025 la nivel mondial. Deși, în momentul acesta, dronele nu sunt folosite pe scară largă, ele vor putea ajuta fermierii să fertilizeze mai eficient și să mapeze mai bine terenul. Piața dronelor pentru agricultură a ajuns la 32,4 miliarde de dolari în Statele Unite, un indicator al faptului că lucrurile accelerează.

 

La nivel european, companii precum Gamaya, Delair sau Accelerated Dynamics dezvoltă astfel de soluții. Ele îmbină datele oferite de camerele cu inteligență artificială cu integrarea cu un software unde fermierul poate vedea datele centralizat. Astfel, deciziile nu mai sunt luate instinctual, ci pe bază de date. Conform datelor, până în 2050 vor fi nu mai puțin de 400.000 de drone la nivel european cu scopuri comerciale.

 

„Una dintre cele mai folositoare aspecte ale Gamaya a putut fi văzută în Brazilia, acolo unde fermierii folosesc produsul pentru plantațiile de trestie de zahăr. De obicei, durata de viață a unei plante e de cinci ani, iar impactul cel mai mare e atunci când un fermier poate replanta trestia în locul celor care au trecut de această vârstă. Prin folosirea datelor, putem să extindem durata de viață a plantelor și cantitatea recoltelor, ceea ce duce la productivitate și avantaje financiare”, a spus Igor Ivanov, co-fondator al Gamaya. 

Platforme bazate pe date în agricultură

 

O altă soluție pentru dezvoltarea agriculturii pe termen lung este folosirea platformelor software de monitorizare. Așa cum în companii se dezvoltă CRM-uri și ERP-uri, în agricultură acestea vor fi folosite pe scară largă. Ele nu mai sunt programe ale viitorului, ci ale prezentului.

 

Softurile pentru ferme pot oferi o organizare clară a culturilor, pot fi integrate cu senzori de fertilizare, umiditate și stații meteo, pentru a trimite avertizări când fermierul trebuie să intervină. De asemenea, ele pot analiza starea de sănătate a plantelor prin intermediul senzorilor.

 

De exemplu, în România, startup-ul Agricloud oferă servicii de monitorizare pentru culturile de viță de vie și nu numai. Totul se face printr-o platformă software și o rețea de senzori Internet of Things ce știu care este starea de sănătate a plantelor.

 

„Oferim o monitorizare analitică și detaliată a parametrilor terenului prin analizarea nutrienților existenți în teren, analiza diametrului plantei în acord cu umiditatea din sol, analizarea culturilor cu camere video”, spune Marcel Ionescu, co-fondator al Agricloud. 

Roboți în agricultură

 

Revoluția roboților este o realitate, iar ea a ajuns și în agricultură, acolo unde mașinăriile, până nu demult controlate de către oameni, au devenit acum autonome. De asemenea, implementarea tehnologiilor moderne, de tip 5G, va face comunicarea dintre acestea și stația de control mai ușoară. Astfel, un fermier va putea avea specialiști care să controleze roboții de la distanță, dintr-un birou confortabil, fără să intervină pe teren.

 

Câteva exemple de roboți folosiți în agricultură ar fi Ecorobotix, o dronă autonomă ce poate elimina buruienile și nu distruge o parte din recoltă. De asemenea, datorită preciziei, robotul folosește cu 90% mai puține erbicide, ceea ce duce la costuri mai mici și plante mai sănătoase.

 

De asemenea, robotul Agrobot poate să culeagă mai precis căpșunile, de exemplu, pentru că are un sistem wireless și de inteligență artificială care le identifică doar pe cele care sunt coapte. La nivel mondial, NTT DATA colaborează cu o companie din California, numită FarmBot, care creează roboți inteligenți conectați la o interfață simplă ce pot înlocui semănătorile și tractoarele.

 

Carne din plante

 

Meniurile bazate pe carne afectează sustenabilitatea. Din acest motiv, din ce în ce mai multe companii se uită spre dezvoltarea unor produse bazate pe plante, iar investițiile cresc de la an la an. Companii precum Beyond Meat au investit în crearea de alternative la carne care sunt bazate pe proteine din plante. Așadar, în loc să folosești sute de hectare pentru hrana vitelor, mult mai puține hectare pot fi folosite pentru cultivarea de mazăre.

 

Aceste produse au fost create cu ajutorul bioingineriei și tehnologiei, iar ele devin din ce în ce mai populare. Producția de carne contribuie la 15% din emisiile de seră la nivel global, iar 90% din energia folosită pentru produsul final din carne se pierde, de fapt, în tot lanțul de creștere a animalelor.

 

Sursa foto: shutterstock.com/ EPStudio 20, Love Silhouette

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.